Tågluff Dag 11 - 12 Rom

20 juni
 
Första heldagen i Rom var det återigen dags för lite walking tours. Vi gick på två stycken. Båda utgick från Spanska trappan som är en av stadens sevärdheter. Dock lite mindre sevärd för tillfället, eftersom delar av den var under renovering/rekonstruktion. Under den första turen fick vi reda på att så var läget för flera andra av Roms byggnader, bl.a. var typ alla fontäner avstängda. Inte så lyckat att försöka få ett fint foto av exempelvis Fontana di Trevi.
 
Hur som helst blev vi guidade genom stan med slutdestination Colosseum och Vatikanen. Guiden var (tyvärr) densamme under båda turerna, en lite äldre italienska med något svag röst och brist på entusiasm. Inte samma höga nivå som vi blivit vana vid från Prag och Budapest med andra ord. Men det var väl okej ändå, vi fick ju koll på staden och en del intressant info. Vädret var gött, 25 -30 grader och sol.
 
Vi passade på att på kvällen köa för biljetter till Colosseum och Forum Romanum, som vi tänkte besöka under morgondagen. Ett plus var att vi fick rea på entren för att vi äe 18-25 år och EU-medborgare. På hemvägen därifrån hängde vi ett tag i den stora folkmassan som tittade på Italien-matchen på en storbildsskärm mitt i centrum. Mycket liv och rörelse en sådan kväll. Lite senare såg vi Schweiz - Frankrike framför en bit mat och dryck. Vi åt självklart lite jordgubbar midsommarafton till ära, och utbringade en skål för Johan, som fyllde 21 år idag!
 
Jag framför Peterskyrkan i Vatikanstaten. Snacka om stor kyrka!
 
Fotbollsmatch pågår. Tyvärr förlorade ju Italien...
 
21 juni
 
Efter frukost på ett café där vi blev förbluffade av en svensk servitris, promenerade vi de dryga 20 min till Colosseum. Smarta som vi var hade vi ju fixat biljetter i går så det var bara att smita förbi köerna och gå direkt in. Colosseum alltså - en himla häftigt ställe. Färdigställt på ynka nio år för en herrans massa år sen.Det var alltså här det utspelades gladiatorkamper. Wow-känsla på den! Vi gick varvet runt på själva stadion samt kollade på utställningarna inomhus med diverse statyer, sten/marmorblock m.m. Coolt var det.
 
För Colosseum-biljetten fick vi även gå in i Forum Romanum, som alltså är latin för "Det romerska torget". Ett rätt stort område som under det antika Rom var en central och viktig plats. Idag finns det många ruiner av palats, monument och andra byggnader, varvat med en del träd och en liten park/trädgård. Där kunde man nästan känna historiens vindslag. Fast samtidigt är det väldigt svårt att föreställa sin livet som invånare under antiken.
 
På kvällen blev det återigen lite fotboll, denna gång såg vi den ruggigt bra matchen mellan Tyskland och Ghana. Samtidigt åt vi italiensk pasta när den är som bäst.
 
Colosseum.
Forum Romanum.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0