Nyårsafton

Får väl skriva årets sista inlägg då. De senaste dagarna har jag varit mycket med familjen. Roligt när alla är samlade tillsammans. Särskilt kul att träffa Fredrik igen, vi hade ju ej setts sen augusti. Redan imorgon åker han härifrån, den 2 jan måste han va på plats i skolan igen (Västerås). :(
 
I fredags var jag och Rasmus på Universeum i Göteborg. Det var kul. Dagens minne därifrån var att vi typ blev attackerade av de tropiska fåglarna i "regnskogen". Jag blev värsta rädd, de flög rätt mot oss flera gånger. Lyckligtsvis kom vi därifrån oskadda. Förra gången min lillebror var där med en kompis var tydligen aporna på lekhumör och hoppade runt, en satte sig på kompisens huvud! Ingen koll på djuren på Universeum alltså..
 
Idag har jag äntligen sett andra Hungerspel-filmen, Catching fire, på bio. Jag ville egentligen gå i Karlstad eller Karlskoga med några kompisar innan jul, men det blev inte så. Nåväl, filmen var bra, precis vad jag förväntade mig med nya karaktärerna och utifrån bokens handling. 
 
Mellan alla nöjen har det faktiskt blivit lite plugg också. Känns bra. Har ju bara en hemtenta som egentligen har deadline i mitten av januari, men jag har som mål att bli färdig så fort som möjligt. Vi får hoppas jag får värsta effektiva nyårspeppen de närmsta dagarna och bli klar med den snart. 
 
Sist, lite bilder från universeum, och inte minst, Gott Nytt År!
 
        Söta "Hitta Nemo"-fiskar
 
Behagliga 27 grader var det i "regnskogen"
 
Rasmus testar reaktionsförmågan genom en enmans-variant av första upplagan av "Nattduellen" i "Mästarnas mästare", där man ska fånga slumpmässigt fallande stavar.
 

Christmas Day

Idag firar stora delar av världen julens främsta dag. Varför firar vi i Sverige den 24:e istället för 25:e, nån som vet?
 
Sen jag kom med tåget för dryga veckan sen har jag redan hunnit med en massa saker. Varit och klippt mig (blev lite kort tyckte jag men jaja, det växer ju fort), irrat runt i Sandhultsskogarna i mörkret utan ficklampa, simmat i Stadsparksbadet och tränat på Björks motionsstudio (fett längesen), handlat lite julklappar, klätt granen,bakat misslyckat pepparkakshus, vunnit på lott, förhört min bror på typ 500 muskler (sjukgymnast-studenten), taggat för Barna Hedenhös, klagat på (Borås)vädret...
 
Har självklart firat julafton igår också. Farmor var här, vi såg Kalle Anka kl. 15.00 och delade ut lite julklappar. Blev särskilt glad över min brors oväntade present; en utsläppsrättighet på 1 ton koldioxid från Naturskyddsföreningen! ( typ att man "låser in" en utsläppsrätt så den ej kan användas) Perfekt julklapp för miljömuppen!
 
Idag har jag och brorsan för ovanlighetens skull fått sova ända till halv tolv! Smått otroligt. Anledningen var att jag var med min konfirmerande bror på midnattsmässa i Sandaredigår/idag . Det var en dryg präst som tjöta så det blev sent. 
 
Snart ska jag försöka röra på mig lite grann, det tar emot att gå ut i det här pissvädret men ska man proppa i sig mat och godis i en vecka så behövs det nog..
 
God Jul till er alla!
 
Vår julgran! Blev faktiskt riktigt fin fast formen på den var lite knasig.
 
Den relativt fina delen av pepparkakshuset. Den andra däremot... 
 
              Miljö-julklappen :)
 

Packa, packa och.. packa

Är i full gång med att packa allt för hemresan till Borås imorgon. Vette sjutton hur jag ska få med allt, men det måste gå på nåt sätt. Den beryktade knökmetoden brukar ju funka, får se upp så jag inte spräcker väskan bara!
 
Den här gången är det nämligen extra speciellt. Jag ska inte bara vara hemma ett tag under jul och nyår, utan faktiskt stanna kvar ändå till slutet av mars. Detta p.g.a att jag har praktik i Alingsås under jan-feb. Så det är därför jag oroar mig lite över packningen - det är ju 2 ½ månad som gäller.
 
Nåja, hade alltså sista skoldagen idag för i år -gött det. Jag lyckades väldigt bra med min presentation tycker jag. Härligt när det går som man tänkt sig och även ännu bättre. :)
 
 

Lucia - Eldkonst 2013

Lite bilder från härom kvällen, Sandgrundsparken.
 
             Karlstad by night
 
    Ljusskulptur med gnistrande cd-skivor
 
Stämningsfull uppbränning av diverse konstskulpturer, gjorda av studenter tror jag. Jag stod precis bredvid två små barn som satt på föräldrarnas axlar och var helt betagna av vad de såg. "Wow, kolla Viktor, så mycket eld", "Wow, vad mycket det brinner, shiiit!".., riktigt underhållande för oss som hörde konversationen.
 
På sluttampen blev det t.o.m ett litet fyrverkeri ifrån en av skulturerna, till barnens stora förtjusning.
 
 

Fredag den trettonde (!)

Ingen bra dag för de vidskepliga. Tur att man inte tillhör den skaran. Varifrån kommer alla såna grejer ifrån egentligen?
 
Hittills har jag gjort något så ovanligt som att ta sovmorgon på en vardag. Tyckte att jag var värd det idag faktiskt. Igår höll jag mitt första föredrag, gick bra. Bara en kvar på onsdag. Sedan är det "jullov"!
 
Planerar för en relativt chill dag. Tänkte skriva ihop ett manus till nästa föredrag. Det ska handla om "What is theory?" - fett konstigt och svårt ämne. Men jag fick faktiskt en idé för flera veckor sen som jag tänker köra på. Det behöver inte va så himla avancerat - jag kommer göra det enkelt, prata om varför begreppet teori är så förvirrande. För det är det. Tycker jag i alla fall..  
 
I eftermiddag drar jag nog till gymmet en stund. Sedan funderar jag allvarligt på att gå och lyssna på en lucia-konsert som kommer va i Karlstads domkyrka på kvällen. Därefter ska det tydligen va nån sorts eld-konst uppvisning med sång och dans i Sandgrundsparken. Kanske kan va mysigt. Vi får se. Jag kanske stannar hemma och kollar på Vampire Diaries istället...

Önskas: traditionell julmusik!

Jag har en grej för mig när det gäller julmusik och julsånger. Jag vill att de ska låta på ett visst sätt, som enligt mig då är det enda "rätta". Det ska vara traditionellt!  Jag vill ha sångerna så som man sjöng dem i skolan. Rytmer och betoningar ska ej ändras på - punkt slut!
 
Dessvärre är dessa "orginal" inte lätta att hitta idag, exempelvis på Spotify. Det finns en massa konstiga versioner där man förstört fina sånger genom att t.ex sjunga dem avsevärt mycket snabbare eller fjanta till det. Om man idag lyssnar till ett luciatåg är det inte ovanligt att man knappt känner igen sångerna. Ogillas!
 
I jakten på julsångerna så som jag vill ha dem har jag hittills hamnat hos gamla rävar som Tommy Körberg och Christer Sjögren. Inte riktigt de artister man annars lyssnar på.. Men det får väl gå an under julen då. Men även de sjunger ibland konstigt och försöker sig på egna versioner, och då blir jag inte glad.
 
Kanske är det bara jag som stör mig på detta?  
 
 

Töväder, simning och arbetsbetyg

Dagens trevliga var utan tvekan brevet som damp ner på hallmattan. Efter typ 100 år fick jag äntligen ett arbetsbetyg från hotellet jag jobbade på i somras. Jag hade bett om att få ett sådant lite personligare omdöme, är ju väldigt bra att ha inför framtida jobbsökande. Och jag fick tummen upp! :
 
".. Helena har utfört sitt arbete mycket bra och är som person noggrann och ambitiös samt engagerar sig i sina uppgifter. Hon är omtyckt av såväl arbetsledare som övrig personal och jag skulle gärna anställa Helena på liknande tjänst igen.." 
 
Med dessa positiva ord så gjorde det inte så mycket att det var tråkigt töväder idag. Verkar fortsätta vara plusgrader i några dagar nu. Gillar inte slasket!
 
Då det är tråkigt och fult att vara utomhus så är det bättre att åka till fina Sundstabadet och simma istället. Äntligen är hela renoveringen av badhuset färdigt - det invigdes i lördags. Nu behöver jag inte längre trängas så förbaskat i motionsbassängen. Idag var det inte alls många där - härligt! Jag var där i en timme och körde sammanlagt 60 längder bröstsim och 20 längder ryggkrål (typ) på dryga timmen. Gött för kroppen! :) 
 
 
 

Barnasinnet kvar

Igår pratade jag en stund med båda mina bröder. Och jag måste säga att jag allt blev besviken på dem. Ingen av dem kollar nämligen på julkalendern! Har de ingen känsla för december-mys? Var finns barnasinnet?
 
För inte är det väl bara jag som är barnslig? Nejnej, så kan det inte vara. För mig är det självklart att man ska titta på julkalendern! Det har jag gjort alla år. Okej, utom ett då, när det var Allram Eest- den var så jävla dålig. Men annars så tittar jag! Även om den kanske inte är jättebra alla år ( jag får väl erkänna att jag inte heller är den direkta målgruppen), så är det ju en tradition och en mysig grej att se fram emot dessa mörka dagar. Det är i alla fall min åsikt! Bevara barnasinnet och mysstämningen!
 
Årets julkalender tycker jag faktiskt är bra, och rolig! Jag hade inga vidare förväntningar på den, hade i princip inte hört något om den, trodde att det skulle vara nån sorts mossig repris från förr. Men den har sin charm med kulturkrockar och uppmuntran om familjesammanhållning! :) 

Och så kom snön

Stormen Sven (varför killnamn förresten, brukar det ej va tjejnamn på stormar?) har nu svept in även över Värmland och fört med sig en del snö. Inte jättemycket egentligen, men tillräckligt för att det ska bli ett smärre busskaos tydligen. Jag skulle ta bussen till universitetet på eftermiddagen och fick stå och vänta i nästan 40 min. Inte så roligt när man självklart just den gången glömt mössa och vantar.

Några bilkörande idioter tyckte dock snömodden på vägarna var kul - när jag stod och vänta på bussen körde de fram och tillbaka och medvetet slirade runt på vägen. De var kanske 4-5 st bilar som höll på. Förarna? Ja vad tror ni, unga killar såklart. De tror väl de är så fruktansvärt coola antar jag.

För min del vankas senare ikväll fredagsmys med finalen av Idol 2013. Jag hoppas Elin vinner men Kevin Walker blir helt klart en tuff konkurrent, inte för hans artisteri utan för att han är så omåttligt populär. Nåja, det som spelar roll är ju om man lyckas bli något efter idolbubblan spricker...

Dagens fönsterutsikt

 
 
 
Nu har byggjobbarna kommit till mitt lägenhetshus.  Det är balkongrenovering på g. Under dagen rev de ner samtliga balkonger på min fönster-sida. Buller och oljud hela dagen, och massa vatten och annat mojs som stänker/rinner/forsar på mitt fönster. Sådär mysigt om man säger så. Det enda "roliga" är kanske att se när arbetarna åker upp och ner på plattformen utanför fönstret. Nästan jag hade lust att stå och vinka lite smått åt dem när de far förbi! ;)
 

En poet i familjen

Idag har min lillebror varit med i Poetry Slam på sin skola! Med detta menas vara med i en tävling genom att läsa en egenskriven dikt inför elever och jury i aulan. Initiativet kommer från en man vid namn Matiss Silins. Han är faktiskt lite kändis, har bl.a uppträtt i Talang. Det har varit som en tradition att han varje år besöker åttonde-klassare på min högstadieskolan och håller i en del svenskalektioner . Jag minns dem som väldigt roliga! 
 
Hur som helst har alltså Rasmus skrivit flera dikter ( som han fått värsta beröm för har jag hört - inte illa!) , och varit med och tävlat med en av dem. Han kom på tredje plats -duktigt! Tänka sig att vi har en liten poet i familjen!
 
Så jag är faktiskt riktig impad av min bror för tillfället, jag hade aldrig vågat ställa mig på scenen framför halva skolan när jag gick i åttan. Men det är ju jag det! Min utmaning blir istället att under de kommande veckorna framföra två 5 min-föredrag på engelska. Det får nästan ses som likvärdigt tycker jag...
 

Första advent

Jahopp, då var vi inne i december månad. Snart är det jul och jag får träffa familjen igen! Men innan dess är det i vanlig ordning en hel del som ska göras..
 
Den här veckan har inte varit den bästa rent plugg-motivationsmässigt. I början av veckan kände jag mig bara trött på allt och brottades med återkommande huvudvärk. Det är lätt att då hamna i negativa och förvirrande tankar och klaga på det mesta. Men saker blir ju inte bättre för att man går runt och klagar. Det är bara att ta tjuren vid hornen och få det nödvändiga gjort. Som t.ex att traggla sig igenom en bok om landskapsupplevelse -teorier.
 
För att om möjligt pigga upp stämningen något så har jag i alla fall i veckan, lite varje dag, försökt göra det lite julmysigt i lägenheten. Julgardinerna är uppe och diverse tomtar, girlanger och broderade dukar har plockats fram. Tänkte jag skulle ta lite kort och visa, men det får bli en annan gång. Fint är det i alla fall!

RSS 2.0