Miljömuppen informerar

Som miljövetarstudent kan jag ju inte undgå att informera mina kära läsare om IPCC:s nya klimatrapport. Kanske hörde ni att de var i Stockholm i förra veckan. 
 
Rapporten innehåller väl egentligen inget nytt. Klimatförändringen är ett allvarligt hot mot mänskligheten och vi har orsakat den. Inte speciellt förvånande. Den viktigaste skillnaden är att det blir allt mer brådis att minska utsläppen.
 
Jag vill bara tipsa om en jättebra dokumentär som berör problematiken, den gick på svtplay för ett litet tag sedan. Bör ses av alla tycker jag! För om ni inte förstått det än så är de miljö- och utvecklingsfrågor som vi står inför något som angår oss allihopa. Vare sig vi vill det eller inte. 
 
http://www.svtplay.se/video/1480596/del-23

Yoga

Igår började en sorts temavecka här i staden som heter "Framtidsveckan". Den innehåller massa olika aktiviteter under de närmsta dagarna. Hållbar omställning ska tydligen vara den röda tråden, det gillas!
 
På förmiddagen passade jag på att gå på gratis prova-på yoga. Det var dålig uppslutning men det gjorde inte så mycket. Det var en jättebra lärare med en sån där go röst som passar utmärkt på avslappningsskivor. Under en timme fick vi deltagare prova på lite olika kropps- och andningsövningar. Det kändes bra att få sträcka och tänja musklerna, inte minst då jag haft lite bekymmer det senaste.
 
Jag har länge tänkt att jag ska börja med yoga. Alltså en riktig kurs med instruktör och sånt. Jag funderar starkt på att kanske slå till med det i höst! Nästa vecka ska det vara öppet hus på Yogaskolan i Karlstad, vilket betyder ännu en möjlighet att gratis prova-på ett valfritt yogapass. Jag satsar på det, så får jag se hur jag väljer att göra sedan!

Kroppsliga bekymmer

Jag vet inte exakt vad det beror på men jag har kännbart ont i mitt vänsterben. Främst ljumsken. Här om dagen när jag körde lite gångträning var det som musklerna bara ville dra ihop sig, nästan kramp-varning. Jag har försökt att stretcha och sträcka ut ordentligt men det finns kvar. Lurigt.
 
Min högra fotled + vad+ "sidosmalbensmuskel" ömmar också. Dock tror jag orsaken är lite överbelastning p.g.a löpning. På det senaste har jag nämligen börjat springa/jogga lite mer och längre än jag gjort tidigare. Har hittat en fin runda på dryga 10 km som jag avverkat ett par gånger. Jag är inte van att springa såpass långt men tycker ändå att det har gått bra. Men ja, får kanske ta det lite lugnare ändå.
 
Jag har även haft lite lätt huvudvärk ibland på eftermiddagarna. Kanske är det spänningar från rygg och nacke som spökar?
 
Nåja, slutklagat. De flesta kroppsdelar och funktioner fungerar ju trots allt rätt bra. Angående det övriga kanske jag kan få några råd från brorsan, den blivande sjukgymnasten?
 
 

Lite utav en nervös väntan

På fredag har vi deadline för en inlämningsuppgift om miljölagar. Fast vi har inte fått uppgiften än. Hela klassen går därför runt och väntar, man vill ju liksom veta vad det är man ska göra snart. Alla hoppas på att uppgiften kommer va förståelig och inte alltför jobbig. Jag håller också tummarna för det.
 
Men innan jag får ta itu med den får jag glädjas över att kursens seminarium i alla fall är över. Vi hade det sista igår, gick som vanligt inte speciellt bra, faktum är att jag inte är helt säker på att jag blev godkänd. Jag hörde nämligen av en klasskamrat att jag inte blivit avprickad på lärarens lista. Lite konstigt, jag pratade visserligen inte mycket, det kan man inte anklaga mig för, men flera andra var på samma nivå. Nåväl, iså fall får det väl bli någon komplettering då. Men inga mer seminarium inom närmsta tiden i alla fall!

Letts tåk samm inglish!

Sitter och sista-minuten-övar lite inför morgondagens seminarium. Eftersom allt är på engelska så gäller det ju att förutom att ha en någolunda plan för vad man ska säga, också kunna säga detta så folk FÖRSTÅR. Jag tänker då på uttalet. 
 
Jag önskar så vansinnigt ibland att jag hade lätt för att förstå hur saker och ting ska låta. En naturlig fallenhet för det engelska språkets rytm och intonation. Så är inte fallet. Även om jag såklart kan uttala en del ord rätt, så funkar det i regel inte när jag ska sätta ihop detta till sammanhängande meningar. Det blir lätt svengelska av alltihop eller nåt annat konstigt.
 
Men övning ger färdighet sägs det ju. Har därför letat upp ett engelskt uttal-lexikon på nätet som jag nu slår upp en del luriga ord i. Det återstår att se om det gör någon nytta i morgon. Nåväl, här är länken, väldigt bra faktiskt:
 
http://www.howjsay.com

Lite om Kay Pollak

En del kanske är nyfikna på den där föreställningen jag var på i torsdags. Så jag tänkte dela med mig lite från den. Som sagt var det en snubbe vid namn Kay Pollak som höll i den. Förutom föreläsare inom personlig utveckling är han tydligen också regissör. Han har bl.a regiserat "Så som i himmelen". Nu är han hela 75 år gammal, men ändå i god form. Annars orkar man ju knappast med att hålla låda i nästan tre timmar inför en massa människor. Han hade massor att berätta, mycket taget från hans egna erfarenheter i livet.
 
Här kommer några av de många klokheter han förmedlade under kvällen. Fundera gärna ett tag på dem!
 
"Jag ligger ensam bakom min egen upplevelse".
 
"I  varje möte med andra människor finns nåt jag kan lära mig om mig själv".
 
" Jag är inte störd av de skäl jag själv hittar på".
 
" Du kan inte ändra andra människor, bara dig själv och ditt synsätt på andra människor"
 
Om du känner dig kritiserad/påhoppad eller liknande, säg vid utandning de 7 gyllende orden:
"Det ligger nåt i vad du säger!"  ;)
 
Sist men inte minst, det kanske mest provocerande budskapet för kvällen:
 
"Det enda uppdrag du har i ditt liv är att göra dig själv lycklig!"
 
 

Laddar för kvällspepp

Sitter och knåpar med frågorna till måndagens seminarium. Nästan klar faktiskt! De var inte så hemska som på det första vi hade (som tur är!). Så jag hoppas det ska gå vägen.
 
Är för övrigt taggad inför kvällen. Jag har nämligen spontant bokat och betalat en inspirationsföreläsning på Scalateatern! Jag fick min augustilön från Scandic för några dar sen och tänkte att jag kanske ska unna mig nåt. Vilket inte är så där väldigt ofta förekommande. Och just då fick jag mail om en föreställning med Kay Pollak, som lät intressant. Så jag slog till helt enkelt!
 
Rubriken för kvällen är "Ändra dina tankar- ändra ditt liv!" Jag hoppas på en givande afton! 

Farväl av sommaren

Det känns som hösten är här nu. Verkar som det är slut på de soliga sen-sommar-dagarna i september. Men det känns okej. Sommaren har varit fin och även halva semtember, då kan man verkligen inte klaga.

Nu när vi går mot mörkare (och regnigare) tider får man se till att göra det mysigt inomhus. På tal om det behöver jag nog köpa stearinljus. Ljus kommer behövas för att lysa upp min lilla lya senare i höst. Allt för att undvika att jag inte fastnar med skolböckerna i ett mörkt och deprimerande hörn. På kvällarna kan jag alltid roa mig med någon spännande bok eller tv-program/serie. Vi behöver alla ha några knep för att hantera den annalkande mörka årstiden som man inte kommer ifrån när man bor på denna delen av jordklotet.

Men än så längre är det tidig och fin höst, med träd som börjar skifta färger på sina blad. Låt oss njuta av det!

Hej Höst!

Utforskning av Klarälvsbanan - ett riktigt cykeläventyr!

Sedan jag kom tillbaka till Karlstad igen efter sommarn har jag känt en lust att utforska mina omgivningar mer. Kanske härstammar detta ifrån funderingar om att jag kanske inte är kvar här om ett år?  Hur som helst, förra veckan var det ett nytt motionsspår som testades. Idag kom jag spontant på att jag skulle cykla en bit på Klarälvsbanan.
 
Klarälvsbanan är en hela 9 mil lång asfalterad gång- och cykelväg som sträcker sig genom Värmland. Starten är i Karlstad och därifrån kan man cykla eller varför inte åka inlines ända till Hagfors. Jag tror också att man kan fortsätta längre norrut längs älven.
 
För mig som inte är ett fan av jobbiga uppförsbackar, passade den alldeles utmärkt! Vädret var kanon - tack sköna september! Jag kom in i nåt sorts flow och cyklade bara på. Min cykel är ju inte bästa modell, så jag fick se till att inte köra för hårt. Planen var att kanske cykla en halvtimme och sen vända. Men det slutade med att jag cyklade ända till Forshaga! ( Runt 20 km enkel väg) Det var skoj! Lite trögt på hemvägen dock, hade slut på vatten för att jag inte beräknat att vara borta så länge...
 
Så efter denna pärs är jag sådär lagom go i kroppen. Belöningen får bli lite tv-serier ikväll, och kanske t.o.m en näve chips!

Flower power

När pluggmotivationen tryter kan det ibland vara bra att bara släppa det för stunden och göra något helt annat. I eftermiddags resulterade dettta resonemang i att jag tog en cykeltur till Blomsterlandet!
 
Att sköta om blommor och växter är inte riktigt min grej. Jag glömmer jämt av att vattna dem och så nån vecka senare är de helvissna - ojdå, hur gick det till? Kaktusar och andra tåliga växter funkar dock bra.. 
 
Men hur som helst tycker jag om grönska, jag skulle vilja ha ett helt rum med massa växter. Nästan som en djungel. Men så som jag bor nu har jag inte direkt plats för det. Fast några blommor ska jag såklart ha!  
 
En grön, en vit och en gul. Det blir fint det! Fråga mig inte vad de heter bara...
 

Om att vända på det "onda" till något gott

Under dagens seminarium fick vi deltagare lite respit från den annars obligatoriska engelskan. Det var bara svenskar med i gruppen och vi fick därför lov att under seminariets andra halva tala svenska (om vi ville förstås). 
Kontentan av detta blev att de allra flesta pratade mer än vanligt!
 
Vår klass har aldrig varit särskilt pratglad av sig. Seminarierna har inte varit något undantag. Men nu verkade allt helst plötsligt lättare, eftersom kravet på högpresterande och smarta engelska inlägg uteblev för en stund. Tänka sig!  

Flottrace

Veckans happening, flottracet på Klarälven! Nästan alla studentföreningar är med och tävlar med egengjorda flottar. Heja heja!
 
 
 
      Byggande av Minks flotte härom veckan.

En francais naturellement!

Uppgiften till nästa veckas seminarium är att ta reda på och problematisera ett lands miljömål och dess strategier för att nå dem. Av någon anledning valde jag Frankrike. Det var kanske inte överdrivet smart med tanke på att fransmännen inte är så förtjusta i engelska. Detta har följden att princip all info som går att hitta står på franska!

Så det är alltså bara att kavla upp ärmarna och försöka minnas något vettigt från franskalektionerna!

Nåja, lite hjälp går ju att få från Google Translate också - tack gudarna för det!




...

Om ni undrar varför jag inte uppdaterat på bloggen på sistone så är det för att jag haft häcken full. Höstterminen drog som sagt igång förra måndagen, med full fart redan från början. De första dagarna var det plugg och föreläsningar som gällde på dagtid, för att på kvällarna sällskapa med studentföreningen Mink. Nytt läsår betyder ju nämligen nya nollor, och eftersom jag är med lite grann i föreningen (sitter som kassör) så bör jag vara med på ett hörn under den sk. nollningen. Till skillnad från på Lundsberg bränner vi inte nollorna med strykjärn, utan spelar kubb, går på stadsvandring, leker lekar och liknande. Naturligtvis är det också en del festande, men som bekant brukar jag ju skippa de delarna.
 
I fredags var jag också hemma i Borås en sväng, för att under lördagen åka ner till Växjö och tävla i gång-SM. Inspirationen och träningsviljan har väl inte varit på topp det senaste halvåret, så jag förväntade mig inget personligt rekord. Det blev det inte heller. Men jag var med och tävlade i alla fall. Jag tog tåget tillbaks till Karlstad på lördag kväll. 
 
Söndagen har bestått av en hel del ångest, p.g.a ett mega-svårt seminarium som vi skulle ha på måndag (idag). Trots mycket förberedelser från min sida så gick det som väntat = inte bra. Seminarium har aldrig varit min grej, har ofta svårt att komma in i diskussionen på ett bra sätt, är inte så spontan-pratig av mig. Varför detta seminarium var än värre, värst hittills på utbildningen, var därför att 1) det hade komplicerade frågor, baserat på väldigt mycket läsning under kort tid 2) det hölls i helklass istället för smågrupper , 3) det var helt och hållet på engelska, vilket vi studenter definitivt inte är vana vid och 4) vår lärare är värsta professionell och har höga krav på oss studenter, i alla fall känns det så. Allt detta gjorde det alltså  än svårare än vanligt att få fram något vettigt att säga.
 
Har jag berättat att vi har 4 st tyskar som läser kursen? Det är p.g.a. dem som hela kursen är på engelska. Därför har jag lite svårt för dem... Hursomhelst, de är typ übersmarta och dominerade helt ( i alla fall två av dem) på seminariet. Vi svenskar satt mest tysta och försökte fatta var de fick allt ifrån..
 
Nu laddar jag för softarkväll, det är jag värd efter denna tuffa dag. ( Efter seminariet hade vi två föreläsningar, slutade typ 16.45). Det blir Idol kl 20.00 ( jag vet, jag är typ den enda som fortfarande kollar ) och sen ett avsnitt av True Blood som är mitt senaste nördobjekt. Chill out!
 

RSS 2.0