Om att unna sig att fira

Jag tror vi svenskar är väldigt präglade av jantelagskulturen. Jag är inget undantag. Det sitter i mentaliteten att vi inte ska ta plats, inte sticka ut från mängden, inte göra stor sak av våra framgångar. Vi viftar bort komplimanger och säger "äsch, det är väl ingenting". Säger vem då? 
 
Ibland måste man faktiskt få tala om att man lyckats göra någonting bra. Fira sina framgångar. Kanske t.o.m skryta lite då och då. Jag tänker nu därför göra just det.
 
För en stund sen fick jag reda på att jag lyckats med det otroliga - att få VG på senaste hemtentan! Det var verkligen över förväntan. Av 6 frågor krävdes VG på 4 av dem, vilket jag fick. Själv trodde jag att jag kanske, kanske kunde få VG på två frågor. Men det gick alltså ännu bättre, vilket var skitkul! För det var verkligen värsta tentan hittills. Så jag är grymt nöjd. Jag är bäst helt enkelt. Punkt slut!  ;) 

Söndagsplugg

Om en stund ska jag iväg till universitetet och jobba med grupparbete. Det ska lämnas in i morgon. Jag är inte alls pigg på att tvingas åka dit idag. Hade jag fått bestämma hade vi varit färdiga i fredags och haft helgen fri. Det tror jag hade gått utan några större problem. Men som vanligt har ju inte alla i gruppen samma ambitionsnivå som mig. Jag förvånas varje gång över bristen på handling, egna initiativ och ibland även moral. Alltid är det någon/några som lyckas glida på något sätt. 
 
Men jag håller mig lugn på ytan i vanlig ordning. Är väl dålig på att säga ifrån och "skälla" på folk, håller frustrationen inom mig. Det är inte alltid att rekommendera. Men å andra sidan tycker jag att jag inte ska behöva säga åt människor vad de ska göra och vad man kan förvänta sig av dem. De måste väl begripa något själva? 
 

Idolnostalgi

I kvällens Idol tolkar deltagarna tidigare idoler, vilket för oss som hängt med de senaste 10 åren (!) innebär goa flashbacks. Härligt det tycker jag. För mig har Idol med tiden blivit nästan synonymt med fredagskväll. Jag vet inte riktigt varför, jag gillar väl programmet helt enkelt. Man har liksom blivit uppväxt med det. Jag minns i början då jag faktiskt köpte skivor med vinnarna, de var perfekta att önska sig till jul. Har både Agnes och Markus Fagervalls skiva liggandes hemma någonstans...

Det är nu åtta idoler kvar i årets tävling. Jag tycker killarna är riktigt starka, så jag tippar att vinnaren blir av manligt kön i år. Men man vet ju aldrig, svenska folket har ju en tendens att rösta helknasigt. Hur kunde t.ex. George skickas hem för två veckor sen?

Blixtvisit i Borås- och Alingsås!

Hejhej, befinner mig nu faktiskt på västergötsk mark. Har varit hemma i Boråstrakten igår och idag, återvänder till Värmland imorgon bitti. Denna lilla visit var inte planerad, den blev bestämd för en dryg vecka sen. Faktiskt så berättade jag bara för mamma, så jag har överraskat såväl lillebror, pappa och t.o.m. farbror! (är snickare, har dragit igång renovering igen-denna gången dags för hallen). Anledningen till mitt besök är att jag försöker ordna praktik. Ett alternativ var Alingsås, och den kontaktperson jag pratat med lite nu under hösten ville gärna att jag skulle komma och hälsa på, om möjligt. Så jag tänkte att det är nog bäst dårå.
 
Så igår var jag på rådhuset i Alingsås, och pratade med kommunens miljöstrateg. Han var trevlig och jag fick en hel del information och saker att fundera på. Men det verkar som jag är välkommen där till våren!
 
 

Jag försökte i alla fall...

Lördagen har bara flugit iväg. Större delen av eftermiddagen har jag gjort ett tappert försök i att agera cykelreparatör. Det gick sådär. För en kort stund trodde jag att jag hade fått ordning på det hela, och kände mig riktigt nöjd. Lite senare upptäckte jag dock att så inte var fallet. 
 
Jag höll modet uppe, och tänkte att jag nog skulle kunna klara det ändå. Kollade upp lite olika guider på nätet. Fastnade tyvärr på steg 1: ta loss bakhjulet. Det var ett par förbannade muttrar/skruvar som inte gick att få loss. Kan bero på att jag inte hade helt optimala verktyg till hands. Eller att jag hade felaktig teknik/ är för klen i nyporna. Kanske en kombination.
 
Så jag antar att jag får erkänna mig besegrad. och lämna in cykeln på dyr service ännu en gång...
 
 
                             
 

Ideell tjänstgöring

Denna veckan har jag gjort min "plikt" gentemot min studentförening Mink och varit med och ställt upp på diverse grejer. Idag var det "Fairtrade-challenge" som gällde, en årlig aktivitet där Mink delar ut gratis fika och informerar om Fair Trade på skolan. Det var en hel del att stå i! Sammanlagt fick vi ihop ca 420 st fikande. Under åtskilliga timmar fick vi hjälpas åt att koka kaffe och te, bryta chokladbitar till servering och hålla allmän koll på läget. 
 
I måndags stod jag ett tag på den sk. föreningsmässan som infaller varje höst. Det är ett tillfälle för universitetets föreningar att visa upp sig och sälja märken. Jag har faktiskt en riktigt fin bild därifrån, en där jag ser nästintill respektabel ut! (om man bortser från de fula ill-gula overallerna vi har..)  ;) 
 
 

Dags för vantar

Nepp, nu är det mitten av oktober och det börjar bli rejält kyligt! Under eftermiddagspromenaden fick jag allt ha på mig fingervantar. Jag har därför nu hämtat upp diverse mössor, halsdukar och vantar ifrån förrådet. I morgon blir det att packa ihop sommarkläder och skor, 
 
Jag märker tydligt att det blir mörkare allt tidigare om kvällarna nu. Konstigt nog känns det nästan alltid lika förbluffande varje år. Fastän det som sagt händer varje år. Men jag antar att det beror på att det är så svårt att under de ljusa dagarna föreställa sig att det är möjligt att det kan vara mörkt innan fyra (som det ju är i december typ). But it will happen! 

En mörk dag på universitetet

Igår hängde svenska flaggan på halv stång framför skolan. Ett litet bord med ljus och minnesbord stod framme i entrén. Jag drog slutsatsen att en kollega till de många anställda på universitetet hade gått bort. Det stämde mycket riktigt. Men idag fick jag klart för mig att det inte var ett "vanligt" dödsfall utan en tragisk olycka. Sådant gör en ledsen att höra.

Tydligen hade personen i fråga varit ute och cyklat på kvällen, på en väg med dålig belysning. Lite utanför Karlstad (tror jag) hade han cyklat i en sorts grop i vägen. Den ska ha varit ca 2,5 meter djup och delvis vattenfylld. Olyckligt nog var hålet inte tillräckligt avspärrat, och detta orsakade alltså mannens död.

Det är verkligen förskräckligt att nåt sånt kan ske. Sånt får en att stanna upp och tänka på att allt hända. Så ta vara på varandra alla ni därute, och var försiktiga!

Släpper in lite höst

 
 
 
Jag gör som Henrik Dorsin sjunger och släpper in lite höst. Såg ni hans framträdande i Skavlan i fredags?
Han framförde en trallvänlig trudelutt om hösten (kallad "kuplett"), den var rolig och tänkvärd tycker jag. Det är väl skoj med lite udda musik som omväxling! 
 

På nya (gång)vägar

En solig höstdag som denna tyckte jag passade perfekt för utforskning av nya träningsrundor. Denna gång bekantade jag mig lite mer med Råtorp och Älvåker. Båda dessa stadsdelar ligger längst med Klarälven, på andra sidan Rud och Färjestad där jag annars håller till. Det finns gång-och cykelväg hela vägen bort till Skåre. Riktigt så långt gick jag inte idag. Där jag utgick ifrån idag var det ca 6 km till Skåre, vilket ju skulle betyda över milen om jag gick dit tur och retur. Kanske spar det till en annan gång i fall jag är på hugget. 
 
Längst med cykelbanan passerade jag flera sk. konstverk under mina fötter. Jag var inte imponerad, tyckte mest de var störande. En av dem, en sorts vitstreckadad krumelur på asfalten, har faktiskt upprört många och fått uppmärksamhet i lokaltidningen för att den stör cyklisterna. Och jag kan nog vara benägen att hålla med, snirkliga linjer och annat hör inte hemma på en cykelbana! Men det är ju så mycket konst-igt nuförtiden...

Internetkris

En olycka kommer ju som bekant sällan ensam. I förrgår var det cykeln som sa ifrån och i går morse tyckte tydligen mitt bredbandsmodem att det var dags att ta sitt sista andetag. Har därför inget internet i lägenheten för tillfället. Men vad ska man göra åt det, är bara att betala för att åka buss till skolan och tillbringa dagarna där. Inte så roligt eller smidigt, men det får funka helt enkelt.
 
Förhoppningsvis får jag ett nytt fungande modem skickat till mig i början av nästa vecka. Jag får klara mig till dess. Men det är knappt alltså, det är inte klokt att man känner sig nästintill handikappad då man står utan internet i en vecka. En klar nackdel för den digitaliserade tidsåldern!

Cykelkris

Jaha, nu var det dags igen. Cykeln är sönder, är det sedvanliga bakhjulet som jävlas. Vad har det emot mig egentligen?
 
Det verkar inte vara någon liten smygpunka den här gången. Däcket har liksom släppt från sitt fäste på hjulet, på nåt konstigt sätt. Vette tusan vad jag ska göra nu. Eftersom det i princip inte går att leda cykeln ens så är det inte så roligt att kånka/bära på cykeln ändå till stan. Och är det ens värt att laga? 
 
Nepp, ska prata med min käre far i morgon, hoppas han kan komma med några råd. Han är väl ingen cykelmekaniker men kan definitivt mer om cyklar än jag...

Tentadag 2: Eventuellt lite mer levande än död

Hemtentan är över. Jag är helt slutkörd. Blir inte mycket gjort idag eller i morgon, känns som jag skulle kunna sova i två dygn ungefär. Så denna helgen blir lugn chillhelg med huvudsyfte att försöka omstarta hjärncellerna. Nu närmast blir det lite enkel matlagning och Idol-tittande. Det är typ vad jag orkar med just nu. Ses igen när jag hämtat mig från komat! 

Tentadag 1: Mer död än levande

Usch och fy. Den här hemtentan var inte rolig alltså. Är lite allmänt hjärndöd, men vid liv.Värsta jobbiga frågorna, med typ 3 frågor i en fråga. Tar aslång tid att besvara. Som "tur" är har vi imorgon på oss också, till klockan 16. Förra året hade de tydligen bara haft en dag att skriva tentan på, och det hade varit allmän panik. Det är förståeligt. Aldrig att det hade gått att bli färdig på 8 timmar! 
 
Har i alla fall fått ihop ungefär 2/3 nu. Nästan 6 skrivna A4. På de frågor jag har besvarat finns fortfarande en del luckor och frågetecken, men det får vara så länge. Flera av mina klasskamrater sitter säkerligen fortfarande framför datorn med kaffe eller energidryck i högsta hugg. Men för min del tror jag jag ska titta lite på True Blood och krypa ner i sängen med en avkopplande och icke-akademisk bok. För tillfället nördar jag Dan Brown bästsäljande spänningsromaner. Min taktik är alltså att nu skringra tankarna och hoppas att jag efter en god natts sömn har massa smarta idéer i huvudet i morgon!

Sundsta badhus

Nu har jag äntligen varit i Sundstas nya badhus! Jag var där rätt mycket under mitt första år här i Karlstad. Då var det ingen vacker syn, allmänt nedgånget. Inte mycket till badhus för en såpass stor stad, tyckte jag. Men nu har badhuset fått en riktig ansiktslyftning!
 
De har renoverat under hela förra året, och är faktiskt inte klara än. Det beräknas stå färdigt i december, om det nu inte blir försenat. Jag gångtränar ju runt Sundsta tjärn varje vecka, som ligger bredvid badhuset. Och från den vyn så ser det inte ut som det händer så värst mycket, är fortfarande massa maskiner och bråte där. Nåja, det blir nog riktigt läckert när det är klart!
 
Nackdelen är ju att det blir dyrare. De verkar inte ha några studentpriser heller på det nya badet. Förr kunde jag köpa 10-kort för 290 kr om jag inte minns fel, vilket ju var jättebra. Om jag ska simma i höst kommer jag få ge nästan det dubbla-   :( 
 
Hursomhelst, det var gött att simma av sig lite, förhoppningsvis visar det sig vara en bra uppladdning inför morgondagens hemtenta! 
 
Vattenrutschbana i Sundstabadet - Karlstads nya upplevelsebad
               Bild från badets hemsida (Karlstads kommun).
 
 

RSS 2.0