Sol-energi

Tänkte skriva ett instämmande inlägg om att solen är så härlig just nu och att det känns som våren äntligen är på väg! Som många andra bloggare jag följer redan har konstaterat så känns det som att många saker går lättare nu. Det är ljust nästan fram till sex på kvällen, och det är så gött. Den här hösten/vintern har jag faktiskt varit ovanligt trött på allt mörker och kyla, men nu ser jag alltså "ljuset i tunneln".
 
Var ute på promenad i solskenet idag och det går inte att undgå att fyllas med glad energi. Det är som om alla problem bara krymper ihop och försvinner! :) Bilder:
 
     

     
 
Annars är min favorit-vår-bild ett fotografi taget hemma i Sandhult för ett par år sedan. Jag brukar tänka på den som en stark symbol för våren:
   
 
 

Vampire Diaries

Nu har jag (äntligen) sett mina första Vampire Diaries-avsnitt, och jag är helt såld!
 
Då jag av princip föredrar att läsa de bakomliggande böckerna innan jag ser filmer etc har själva film/tv-tittandet en  tendens att dra ut på tiden. Det är alltid några andra böcker jag ska läsa före. Nyligen har jag i alla fall läst ut Vampire Diaries-böckerna och tänkte kolla upp om det gick att se serien någonstans. Och visst, det fanns bl.a. på Viaplay. Så härom dagen signade jag rent impulsivt upp mig på Viaplay, tv-paketet. Är gratis första månaden och därefter 49 kr i månaden om jag vill fortsätta med det.
 
Hur som helst är serien sjukt bra! Det visade sig rätt fort att den inte utgår så mycket från böckerna, men det gör absolut ingenting, tv-storyn är så mycket bättre! Så en hel del kvällar framöver vet jag vad vilket tv-program jag ska ha som belöning efter en bra jobbad skoldag!  Tycker jag är värd en eller två avsnitt nu faktiskt, har pluggat på bra med statistiken :)

Statistiksöndag

I morgon och nästa vecka ska jag bekanta mig med statistikens grunder. Inte världens sexigaste ämne precis men det kan nog vara nyttigt. För att jag inte ska se ut som en fågelholk på föreläsningarna i morgon har jag ägnat dagen åt att läsa om standardavvikelser, varians, klassintervall, normalfördelningskurvor, korrelationskoefficienter och annat skoj. Än en gång är jag nöjd med att ha gått natur i gymnasiet, det är en fördel med flera mattekurser i bagaget när man ska försöka förstå sig på statistik. Och visst känner man sig smart när man fattar de tillsynes komplicerade ekvationerna och kurvorna i kursboken!
 
          
 
         

Mellomys

Snart är det dags för sista deltävlingen i årets Melodifestival. Undra hur det slutar ikväll? Jag har inte alls bra koll på artisterna denna gång, flera har jag aldrig hört talas om. Så det blir väl spännande... Tror i alla fall att lille Emil-pojken går vidare ( Ulrik Munther) till final. Kanske att forne Idol-tvåan Robin också ligger bra till. Fast å andra sidan gick det ju inte vägen för Amanda Fondell förra lördagen.
 
Well well, vi får se!
 

Déjà vu

Idag var jag för en stund tillbaka på Sandgärdskolan och Bäckäng. Bland E-kolvar, mätglas och vita labbrockar.
 
På morgonen idag överraskades vi nämligen att att vi under lektionen skulle göra en laboration. Så vi begav oss till en labbsal där vi genast fick sätta igång med en uppgift som ingen fatta till en början. Bara för att man gått natur så har man inte alltid koll, hehe. Tvärtom brukar jag va ganska trög när det gäller att hux flux sätta igång med olika labbar.
 
Utifrån dagens laboration ska vi sen skriva en labbrapport. Åh, det fick mig direkt att tänka tillbaka på alla de timmar jag lagt ner på komplicerade fysik och kemilabbar under gymnasiet! Jag minns att jag inte brukade förstå så mycket egentligen, att det ofta blev fel, att var sjukt svårt att få ner nåt smart på pappret. Men på nåt sätt brukade det gå vägen ändå. Man kände sig alltid så smart när den där förbenade labbrapporten väl var färdig med jobbiga uträkningar, analys av resultat m.m. Men det är ju fett bra att ha slitit med det när jag nu ska göra en sån uppgift igen! Det blir att ta fram de gamla naturvetenskapskunskaperna!

21/2

Kommer antagligen bli en seg dag idag. Ska snart iväg till skolan. Först är det föreläsning/övning ("Experiment som metod") och sen redovisning av alla gruppers fallstudier. 9.15 - 17.00, där man de sista fyra timmarna måste sitta och lyssna på halvtimmeslånga redovisningar.., det är som upplagt för att bli trött.
Målet blir att klara igenom dagen och försöka se något sånär intresserad ut angående vad de andra grupperna har att säga...

Då vi tjatat oss till mer skrivtid för fallstudien behöver den inte lämnas in än. Så jobb återstår att göra. Det sämsta är att man i regel har kvar de tråkigaste och jobbigaste punkterna, de man har skjutit upp för att man inte fattar. När vi satt och jobbade igår mailade vi vår kursledare och frågade om skillnaden mellan en punkt i PM:et och en annan, det här var det hjälpsamma svar vi fick:

"ingen kristallklar distinktion, men den senare kan ju ske mer i eftertankens kranka blekhet"

Okeeej, liksom. Så det finns inte mycket hjälp att få när man kör fast. Jaja, vi får göra lite som vi tror dårå.

Den nyblivna kassören

Det har varit lite si och så med vår studentförening MiNK på sistone, det pratades om risk att den skulle gå i graven p.g.a. för dåligt intresse från medlemmarna. Men idag står det klart att föreningen lever vidare!
 
Jag har inte tidigare varit speciellt aktiv i MiNK. Men idag har jag åtagit mig en plats i styrelsen, som kassör. Tänkte att man får väl försöka ställa upp ändå när det nu är brist på folk. Och det är generellt inte så mycket som behöver göras (hoppas jag). Vara med på möten, diskutera idéer, hålla lite koll. Och vi hjälps ju åt.
 
Om inte annat så kan det ju vara något att ha med i framtida CV. :)
 

Hejhej

Nu är jag på värmländsk mark igen. Dagen har varit lång - åkte kl.07.00 från Borås, var framme i Karlstad vid lunch, och sen direkt till skolan och plugga med min studiegrupp.
 
Dagarna "hemhemma" har som vanligt gått väldigt fort, och det har inte blivit av att jag uppdaterat här på bloggen. Men här kommer en snabbresumé för de intresserade:
 
Fredag: simning på Stadsparksbadet och bjuden på thaibuffé-lunch av mamma. Nice!
 
Lördag: Inomhus-SM i gång i Göteborg. Tyvärr startade inte jag då jag varit sjuk med feber veckan innan och inte känt mig pigg sedan dess. Fick gå runt och heja på alla andra gångarna istället.
På hemvägen klarade vi tre Sandmerssyskon av utmaningen att ta oss hem från Göteborg. Kan ju vara lite lurigt att komma ut ur stan så man kommer in på rätt väg. Det var lite trixande, vi körde en liten omväg men hade ändå läget under kontroll. Jag fick agera kartläsare och Fredrik körde. Duktiga var vi!
 
På kvällen kollade vi på Melodifestivalen och skrattade gott åt "En riktig jävla schlager". Kul var också att Boråsbandet "State of Drama" gick vidare. Faktiskt tyckte vi i familjen att de hade en av de bättre låtarna hittils i år :)
 
Söndag: Sovmorgon, lite plugg, shopping i Knalleland och besök hos farmor. Därmed fick jag köra lite bil också vilket behövs! Man blir ju lite ringrostig när man aldrig kör längre..
 
Måndag: Hårklippning hos frissan, lite lätt styrketräning på gymmet, och lite annat smått och gott.
 
 
Nu tänkte jag lägga mig, var ju uppe tidigt i morse!
 

Nya tågupplevelser

Idag blir det att uppleva två nya grejer i samband med att jag åker hem till Borås och Sandhult över helgen. För det första ska jag åka på kvällen. Tåget går ca 17.30 och jag är då i Borås ca. 21.30. Vanligtvis åker jag på morgonen, så att jag är framme vid lunch. Men denna gången testar jag alltså denna variant.

För det andra blir tåg-rutten annorlunda. Idag har jag ett tågbyte, och det i den lilla hålan Öxnered. Tänka sig att man kan åka så olika vägar när man åker tåg. Jag har bytt i alltifrån Göteborg och Hallsberg till Kristinehamn och Herrljunga men idag är det alltså Öxnered som gäller. Förhoppningsvis ska det gå bra det med!

Födelsedag x 2

Jag får börja med att uppmärksamma min farfar och min faster som båda fyller år idag! Om jag har fattat det hela rätt så fyller de tillsammans 136 år! Här hade det passat med en liten mattegåta till er läsare, med ledtrådar om hur gamla födelsedagsbarnen måste vara. Men jag tror vi skippar det! ;)
 
Det mest spännande som annars hänt idag är att en polisbil dök upp utanför mitt lägenhetshus för en stund sen. Två poliser gick in och bankade på någons dörr. Nyfiken som jag är kan jag inte låta bli att undra vad de hade för ärende? Och vem sökte de efter?  Har det hänt nåt?

 
Nepp, nu är det dags att gå ner och kolla om maskinerna är färdiga i tvättstugan!
 
 
 


 

Semlans dag

Idag är det ju Fettisdagen. En dag då det är tillåtet att frossa i dessa gräddiga bakverk. Synd bara att jag inte är förtjust i semlor. Så nej, jag har inte käkat någon semla idag.

Efter förmiddagens föreläsning satt jag och jobbade med min grupp. På schemat stod att konstruera en enkät. Låter kanske inte så svårt men det är trots allt en hel del som måste tänkas igenom. Det är inte bara att skriva ner lite random frågor. Tvärtom måste de analyseras in i minsta detalj så att de ej kan misstolkas på något sätt. Svarsalternativen måste vara lämpliga, språket korrekt, anvisningarna tydliga, enkätlayoten tilltalande... det finns mängder med "regler" att förhålla sig till. Men det är viktigt att öva!

Rally - nej tack!

I dagarna fyra har det nu varit Rally-fest i Värmland. Det är det årliga evenemanget Rally Sweden/"Svenska rallyt" som ägt rum, både i de lantliga värmländska skogarna men också centralt i Karlstad. Bl.a. körs en del sträckor på Färjestad Travbana, som ligger inte långt ifrån mig. Jag var förbi härom kvällen på en promenad, och då var det mycket bilar och människor där. Det är en riktigt folkfest som jag förstår det!
 
Men nej, rally är inget för mig. Kan nog inte bli en riktig Värmlänning och Karlstadbo när jag varken gillar rally, hockey eller trav. Men men, jag gillar att bo här ändå!

Det här med trender

Trender kommer och trender går. Jag kom härom dagen att tänka tillbaka på en massa trender jag minns från när jag gick i småskolan.
 
Ett tag var det kläder med nät som gällde, jag minns att jag ägde en nätmössa som jag aldrig använde. Sedan var det discolinnet som var poängen vid festliga tillfällen. Av mina gamla klasskort att döma var det runt 3:an - 4:an. I årskurs 4 var det också populärt bland killarna att ha sidenkalsonger. Jag kommer ihåg att jag diskuterade detta fenomen med min mamma och dåvarande lärare Anna, på ett utvecklingssamtal (!). Ja, vilka tider. :)
 
En annan kortvarig trend var då alla till skoldiskona skulle ha en viss sorts keps inköpt på TopShop, Och när det kom på modet att ha vadderad väst på hösten. I femman, tror jag det var, ville alla ha med cd-skivor att byta/låna med varandra för att lyssna på via senaste flugan; bärbar cd-spelare/freestyle.
 
Några av alla dessa trender som har svept förbi under åren har man väl hakat på. Fast för det mesta är jag väl den som är och har varit "lite efter". Jag bryr mig liksom inte, och det än mindre på senare år.
 
Men nu funderar jag faktiskt på om jag ska haka på en trend ( eller som förutspås bli en trend). Snart ska jag hem till Borås och ska då passa på att klippa mig hos min vanliga frisör. Och jag har grubblat på om jag inte ska klippa lugg? Jag har haft lugg under större delen av mitt liv, har bara varit en del perioder som jag låtit det växa istället och föst luggen åt sidan. Men nu funderar jag alltså på om det kan vara dags igen? Och lite komiskt så råkar det stå i Metro nyligen att lugg förväntas bli "hett" i vår/höst. Så varför inte?
 
 

Lästips: Hungerspelen

 
Jag säger bara en sak, läs den om ni inte redan gjort det!
Den är verkligen överraskande bra! Jag kan inte göra annat än instämma i en av de citerade hyllningarna till boken; "Gastkramande spänning och svidande samhällskritik." !
 
Tvärtom mot vad många tror ( så gjorde även jag först) är Hungerspelen inte bara en bok, utan den första i en serie om 3 böcker. I boken på bilden är dock dessa tre böcker samlade i en. Första filmen har visats på bio, jag vet att tvåan är på g. Den kommer jag vilja se!

Stefan Jarls nya

Känner ni till dokumentärfilmaren Stefan Jarl?
 
Idag var jag på en "exklusiv smygpremiär" av hans nya film Godheten. Det handlar om girighet, egoism och jämställdhet och fokuserar på ekonomi/konsumtion. Filmen är också politisk och kritiserar i mångt och mycket förlusten av det gemensamma och de stora förändringar som skett i Sverige ang. ex. klasskillnader det senaste decenniet. Både genom allvar och humor/satir.
 
Första gången jag stötte på namnet Stefan Jarl var på gymnasiet. Vi såg kemikalie-filmen Underkastelsen på miljökunskapen med Bengan. Jag minns att den gjorde stort intryck på mig och fick mig tänka till. Till skillnad från de flesta andra i klassen gick jag programmet Global Framtid för att jag faktiskt var miljöintresserad, och är väl en av få som inte lät den filmen gå obemärkt förbi, utan istället påbörjade en "resa" mot mindre kemikalier i vardagen.
 
I morgon väntar en "hård" dag i skolan, särskilt för mig som inte är helt frisk. 10. - 17, med flera nya moment att försöka förstå sig på. Får se hur det går!

Sjukdomsrapportering

Har mått lite bättre idag. Febern är borta i alla fall. Har utvecklat dagens exercise till att hämta Metro + gå och handla + skala potatis. Det är alltså förbättringar i dessa magnituder vi snackar om.
 
Trots drygt 12 timmars sömn ville jag ogärna gå upp i morse. Dagen har bestått i att undvika frestelsen att " bara vila lite grann", vilket bara skulle resultera i att jag skulle somna. Det var som tuffast under eftermiddagen då jag verkligen hade lust att gå och lägga mig. Men jag intalade mig själv att det är bättre att vara vaken och uppe under dagen och sen gå och lägga mig tidigt på kvällen. Och det har jag i alla fall klarat av, så det är väl bra! Som tidsfördriv och nöje har jag fördjupat mig i enkätmetodik. Så roligt har jag det alltså! ;)
 
Imorgon ska jag försöka rycka upp mig; ska duscha och sedan iväg en sväng till universitetet. Men nu välbehövd och efterlängtad sömn!

Fjärde Feberuari

Oturligt nog så slapp man inte undan. Det visade sig att helgens olustkänslor bara var början.
 
Jag sov dåligt under natten, hade inte somnat kl. 03.43 då jag var uppe och drack lite vatten.
På morgonen idag kändes det tungt att gå upp ur sängen. Gick ändå upp vid sju-halv åtta, försökte äta lite frukost men det var jobbigt att få i sig maten.
 
Tog sedan tempen, och det visade sig att jag hade feber. Vilket jag redan hade misstänkt vid det här laget.
Så det var bara att kontakta mina gruppmedlemmar och säga att jag inte kommer till dagens arbete ( skulle jobbat från kl.10 ).
 
Dagen har nästan uteslutande bestått av att ligga i sängen. På förmiddagen närmast sov jag, men på eftermiddagen har jag försökt läsa lite i en av våra kursböcker. Har i princip bara varit uppe för att äta. Eller förresten, jag stapplade iväg till Pekås och hämtade Metro också, det var dagens exercise det.
 
En dag som denna önskar jag att jag var "hemhemma" och kunde få ligga i soffan och kolla på tv och bli lite uppassad. Men här i Karlstad har jag ju ingen soffa. Eller tv. Eller någon annan än jag i lägenheten. Så det är ju ensamt och oerhört tråkigt att vara sjuk.
 
Mamma försökte muntra upp mig med att påpeka att det ju faktiskt är första gången jag blivit så här sjuk i Karlstad, att jag klarat mig i drygt 1,5 år. Och det är väl sant. Tur att det inte händer så ofta.
 
 

Sparlåga

Helgen har inte varit den bästa. Kan inte sätta fingret på exakt vad det är men jag har inte mått så bra. Idag på eftermiddagen har jag gått runt i dubbel uppsättning kläder men ändå huttrat till ibland. Igår när jag försökte träna gick och kändes det inte alls bra, var som ett tryck över bröstet. Hjärnan har varit trött och kroppen stel.
 
Kanske är det lite utmattningssyndrom efter att det är så mycket nytt i skolan hela tiden just nu. Hjärnan kan ju ha blivit tillfälligt överhettad eller nåt.
 
Följaktligen har jag tagit det väldigt lugnt i helgen, legat och läst i sängen, tagit långsamma promenader i solskenet. Jag tänker strax lägga mig i hopp om att sova bort detta tillstånd till morgondagen. För det passar INTE att dra på sig en infektion nu. Nej, det vill vi inte ha!

Läget just nu

Det går framåt med metodkursen för tillfället. Vi jobbar på ganska bra i gruppen, och får nya uppgifter att ta itu med hela tiden.
 
Idag har jag bl.a. kollat på filmklipp om Exxon Valdez, formulerat frågor för en låtsatsintervju med en anställd på U.S Coast Guard och fredag-eftermiddags-flamsat lite med mina klasskamrater. Dagarna består numera av föreläsningar oftast förmiddag och eftermiddag varvat med övningar i klassrummet. Det är mycket arbete tillsammans med gruppen.
 
Ibland hänger man med i svängarna om vad det är vi ska göra och hur, ibland inte. Men så ska det väl vara. Man kan ju inte kunna allt från början, då har man ju inget att lära sig!
 
En av våra lärare är bra och väldigt kompetent, dock något skum och konstig. Härom dagen kastade hon helt random ner sin mobiltelefon i golvet så den gick i flera bitar, med troligt syfte att fånga vår uppmärksamhet. Väldigt udda sätt att göra det på bara..

RSS 2.0