Upp till bevis!

 
I morgon gäller det, upp till bevis för årets julkalender! Om det är någon som har missat detta så är det alltså en uppföljare till Mysteriet på Greveholm (1996) som vi kommer få se.
 
Eftersom Mysteriet på Greveholm är typ den bästa julkalendern ever så är jag något kluven till en uppföljare av detta slag. Det känns som antingen blir det succé eller fiasko. Men lita på att jag, och säkert många andra, kommer analysera den i detalj och jämföra den med orginalet. Om det nu ens går att jämföra..
 
Jag har laddat upp med att kolla på gamla avsnitt och inslaget om julkalendern i"Go kväll". Så jag är peppad!
Även om den antagligen inte kommer kunna toppa 1:an så är ju spökena Staffan och Jean och slottet med . Och det är ju alltid (oftast) trevligt och mysigt med julkalender! Dessutom har jag idag inhandlat en chokladkalender, passar bra att öppna i samband med avsnitten. Barnsligt? Äsch, man ska ju ha barnasinnet kvar!
 
 

Livet i teknosfären

Sitter och reflekterar över den konstiga tekno-värld vi lever i. Angående att årets julklapp blev hörlurar och att det nyss rapporterades att var tredje sjuåring nu har en egen mobiltelefon. Fattar ni?? SJU ÅR? Jag fick ju för sjutton min första mobil när jag gick i 7:an, och det tycker jag var helt rimligt. Okej, jag kanske kan sträcka mig till sjätte klass om det är välmotiverat. Men varför i hela friden ger föräldrar mobiler till sina barn när de går i lågstadiet? Antingen tappar de bara bort dem eller spelar spel på dem. Och dessutom läggs grunden till ett teknikberoende i låg ålder...

Det finns många fler exempel. Det blir allt vanligare att folk inte kan göra någonting utan sina elektroniska apparater. Ska man på toa måste man ha mobilen med sig, i fall det kommer ett sms. Ska man ut på promenad måste man tvunget ha musik i öronen. Ska pedagogerna på dagis/förskola/skola lära ut saker till barn måste man tydligen "hänga med i tekniken" och använda surfplattor i undervisningen. Ska småbarnsföräldrarna göra annat överlåter man gärna ansvaret till nya barnvakten för ett par timmar - TV:n.

Jag skulle kunna babbla på i evigheter om detta men det ska jag skona er ifrån. Det har väl framgått att jag inte är särskilt positiv till utvecklingen. Nä, jag säger som Ingvar Oldsberg ( eller numera Kristian Luuk): Vart är vi (samhället) på väg?

Det där med arbete i grupp

Jag är inget fan av grupparbete. Nästan alltid blir det jag som får styra upp, ta initiativ och göra det mesta. Ofta är det problem med att någon i gruppen inte gör det den ska, inte dyker upp på möten etc. Nepp, jag föredrar att sköta mig själv, då vet jag att det blir bra och som jag vill ha det.

Därför är jag glad att ännu ett grupparbete är över. Efter många om och men har min grupp nu får ihop vårt PM på 6-7 sidor som var uppgiften. Det gick trögt och jag var ganska frustrerad i början av denna process, men nu på slutet gick det betydligt bättre ( mycket p.g.a. att jag tog tag i viktiga delar). Särskilt gött att vi blev färdiga redan idag, deadlinen är faktiskt på fredag!

I och med detta så är turismkursen över! Nu blir det fokus på mina tre minikurser resten av terminen. Har halkat efter lite med dem under denna tid så nu har jag en del att ta tag i. Ibland känns det som det aldrig tar slut..




Dagens datum

...är 24 november. Vilket beyder att det bara är en månad kvar till julafton! Om ca 3 veckor åker jag hem till Borås och Sandhult igen för lite julstök. Men innan dess måste jag ju mysa lite i Karlstad också!
 
Därför har jag idag mega-storstädat för att kunna börja julpunta. Det är så roligt! Sätta upp nya gardiner, hänga girlanger lite här och var, ta fram tomtar stora som små. Jag är dessutom rätt pysslig av mig så det är inte omöjligt att det blir lite julpyssel också framöver. Och julmarknad! Jag har hört att det är julmarknad i Mariebergskogen nästa helg, får se om jag får med mig någon dit!
 
Julstämning är väl inget som jag kan påstå har infunnit sig än dock. Känns liksom lite abstrakt när det är typ åtta plusgrader ute. Men som sagt, man får börja i hemmet! :)
 
 

Mera från miljömuppen

Idag har jag haft seminarium om hållbar turism. Mycket intressant! Var dock ganska ensam om mina miljöåsikter angående flygets roll i vårt framtida resande. Fick en del mothugg från de andra turismstudenterna om man säger så..
Men i alla fall, jag vill rekommendera er alla att läsa boken "Välkommen till paradiset : reportage om turistindustrin" av Jennie Dielemans, som vi hade som underlag för seminariet. Den är en såndär nödvändig bok som syftar till att ge oss en tänkeställare. Den handlar om turismens baksidor; alltifrån miljöförstöring i Mexiko och prostitution i Thailand, till usla arbetsvillkor i Dominkanska republiken.
 
Men allt är inte bara elände. I veckan lyssnade jag på en gästföreläsare från "Schyst resande", som är ett nätverk mellan sex olika organisationer. Tillsammans jobbar de för en mer hållbar turism. Tummen upp för det!
 
Tummen upp också för Pär Holmgren ( metrologen) som sa en hel del kloka ord i tisdags. Då var han nämligen med i "Hübinette". Hoppas många såg det och lyssnade på vad han hade att säga!
 
Nepp, nu har ni kanske tröttnat på mitt miljötjöt? Jaja, ska inte skriva mer nu. Hej hopp!

En varmare värld

Föga förvånande har nu ännu en klimatrapport kommit som pekar på att konsekvenserna av klimatförändringarna med stor sannorlikhet blir större än man räknat med. 4 graders höjning redan år 2060 kan bli verklighet. Det är budskapet från Världsbanken som står bakom rapporten.
 
För tre år sedan i Köpenhamn enades länderna om ett mål som innebar temperaturhöjning på 2 grader. Nu är alltså det dubbla aktuellt. Och världens länder är långt ifrån de åtgärder som krävs för att mildra ens den mindre höjningen. Det ser med andra ord inte särskilt ljust ut...

Miljöprofessorn Johan Rockström sammanfattade det hela i mindre glada ordalag;

– Då talar vi inte om en framtid som är farlig för mänskligheten, utan om en framtid som är katastrofal för mänskligheten.

Dagar som dessa kan man undra om det ens är någon idé att man går den här utbildningen...


Comeback på gymmet

Idag köpte jag äntligen mitt halvårskort på Carlstad träningscenter. Har blivit lite uppskjutet p.g.a. förkylning och halsont som inte riktigt velat ge med sig. Men nu är jag fit for fight igen!

Har ju inte styrketränat på flera månader. Säkerligen kommer jag därför få grym träningsvärk i morgon. Jaja, det är väl så det ska vara. Om ett tag kommer jag nog in i det igen! :)

Happiness

Har varit en glad och lyckad helg!
Födelsedagen var toppen. Suveränt välsmakande middag och cheesecake, bra bio och fint sällskap förgyllde kvällen!

Har även fortsatt "fira" lite idag i form av "chilldag".
Sovmorgon, skype med familjen, långpromenad, "tv"-tittande och bokläsning beskriver dagen i stora drag. Givetvis har jag också glatt mig åt alla gratulationer.
Goda pannkakor ska nu få avsluta helgen!

Dagen med stort D

Hej allihopa!

Idag är ju ingen vanlig dag. Idag lämnar jag tonåren bakom mig och fyller 20 år! Känns som en bra ålder!

Började dagen med en välförtjänt sovmorgon.
Satt och njöt länge under frukosten.
Blev födelsedagsfirad med sång av mormor i telefonen.
Go morgon med andra ord!

Snart har jag tänkt bege mig till stan för att käka nåt gott. Sånt får man unna sig en dag som denna tycker jag. Sen bär det iväg till metropolen Karlskoga. Där vankas det bio ( Breaking dawn såklart, vad trodde ni) med bästa Joss och hennes pojkvän. Har dessutom blivit lovad cheesecake! Dagen kan inte bli bättre! :)

I hissen med Johan Ulvesson

Fast nej. Inte riktigt. Men nästan!
Jag har nämligen en granne som är grymt lik denna skådespelare och komiker. Tänker på det varje gång jag ser honom och fnissar nästan till. Nyss tog vi samma hiss och jag var nära att säga det till honom. Att han är lik Ulvesson menar jag. Men jag avstod. Kanske har han fått höra det ett par gånger..
 
För övrigt har jag ägnat dagen åt ett seminarium. Materiell och symbolisk omvandling i Bergslagen var temat. Om detta har vi läst en minst 100-sidig avhandling och skrivit ett PM. Låter kanske en aning hårdkokt. Men det var faktiskt ganska intressant. Handlade om hur Bergslagen gått från att vara en industriregion till en krisregion, men som nu delvis spås en framtid som en region för upplevelser baserad på dess gamla kulturarv.
 
Nu nalkas tillagning och förtäring av min oerhört glamorösa fredagsmiddag - blodpudding och stekt ägg!
Jag får kompensera det med lite mys med glass och choklad framför X-faktor. :)
 

Att redovisa statistik geografiskt

I min GIS-kurs ( geografiska informationssystem) håller jag just nu på med olika uppgifter som ska göras i ett dataprogram. Det handlar mycket om att göra kartor av olika slag. Det låter kanske inte så svårt men det är lättare sagt än gjort.
 
Ibland tycker jag det är kul. Sitta och experimentera lite grann, och se hur saker och ting tar form så som man tänkt sig.
Andra gånger är det inte lika roligt. När man kör fast med nånting är det lätt att bli frustrerad. Det finns så många funktioner och inställningar som kan ställa till det för en. Man blir då lite smått tokig över att inte förstå hur man ska gå tillväga.

Här nedan får ni i alla fall se på två kartor som jag har lyckats göra! Lite coolt ändå tycker jag!
 
 
 
 
 

Så mycket bättre

När solen lyst här i Karlstad i dagarna två, då kan man inte undgå att må lite bättre och se ljusare på tillvaron. Idag var jag ute på en nästan timslång skogspromenad och försökte njuta så mycket som möjligt av solskenet och få lite välbehövliga D-vitaminer.

Jag har också kunnat lägga en del inlämningar och sånt bakom mig nu. Känns bra. Då är det inte lika mycket kvar att ta tag i framöver.

Men bäst av allt var överraskningen jag fick på posten! Ett stort kuvert med läcker choklad, jättefin liten bok och en skraplott! Tack så mycket familjen!

Känslomässig berg-och dalbana

Det är ganska mycket upp och ner med humöret just nu.
Ena stunden så känns det bra; jag har läget under kontroll, känner mig positiv, och andra stunden så har jag en förbannad lust att bara strunta i allting.

Men det är väl så livet är ibland. Allt är ju inte som en dans på rosor. Långt därifrån.

Nu är det söndag kväll, och det är bara att försöka ta nya tag inför veckan som kommer. Jag får peppa mig med att jag ju faktiskt fyller år på lördag, får fundera ut något att hitta på då!


Novemberdepp

De senaste dagarna har inte varit så bra. Känns jobbigt med november, det är liksom den tråkiga månaden mellan september/oktobers fina höstfärger och decembers julstämning. En grå, mörk månad. Man känner att mörkret kommer fortare för varje dag.

Dessutom är jag inte frisk. Det började i tisdags kväll med att jag fick vrålont i halsen. Sådär så att det gör jätteont varje gång man sväljer. Halsen är lite bättre idag men jag är trött, har lite huvudvärk.

Studiemotivationen är på rymmen.Samtidigt som jag har rätt mycket att göra. Ingen bra kombination. Har flera inlämningar som ska in inom kort. Och tre böcker att läsa, två seminarier och ett grupparbete som ska göras inom loppet av några veckor. Just nu känns det som det aldrig kommer ta slut.

Men det är väl bara att tugga på, och hoppas det blir bättre. Antar att jag får försöka hitta ljuspunkter i tillvaron. Ni får gärna hjälpa till!

På allas läppar

Ingen har väl missat att USA har presidentval i natt svensk tid. Och att det är ruskigt jämt mellan Obama och Romney.
 
Jag tänker inte direkt sitta uppe och valvaka. Men möjligheten finns ju för de som är väldigt intresserade. Jag såg nämligen att flera tv-kanaler kommer sända från valet under hela natten.
 
Själv är jag inte jätteinsatt. Jag vet bara att Barack Obama MÅSTE vinna. Annars " går jorden under" som en av mina kursare sade häromdagen. Och det ligger något i det tycker jag..
 
Det behövdes bara ett av Mitt Romneys många dumma citat för att övertyga mig att han är helt kocko. Så här sa han ang. varför USA måste satsa stenhårt på sin egen olje-, gas-,kol-, och kärnkraftproduktion:
 
" Min uppfattning är att vi inte vet vad som orsakar klimatförändringarna på den här planeten. Och idén att spendera triljoner och åter triljoner dollar på att minska CO2-utsläppen är inte rätt väg för oss."
 
Obama är absolut inte perfekt han heller, ger bl.a massa stöd till bilindustrin och tillåter en hel del oljeborrningar i känsliga områden, men han är ju i alla fall inte klimatförnekare! Så heja Obama!

Vi är gulsvarta...

Karlstad känns lite fel stad att va i just nu, med tanke på att Elfsborg tog SM-guld! Här bryr sig ingen om det, bara hockey med Färjestad är intressant. Men jag gick i alla fall och stoltserade lite extra med min elfsborgskasse i affärn idag. Ja, till och med har jag sjungit lite guligan-sånger för mig själv.
 
Som sagt var jag ju hemma i Borås i helgen, men åkte precis när hela stan laddade upp inför matchen. Synd att matchen inte va dagen innan eller nåt, så man kunde fått känna av guldfirandestämningen hos boråsarna.
 
Men istället är man alltså tillbaka i Karlstad igen. Idag var det introduktion om ett PM-arbete som ska göras gruppvis. Det verkade himla invecklat, och ingen i klassen verkade så pepp på att dra igång sånt här precis efter jobbig tenta.
 
På tal om tentan, den gick nog bra för min del. Jag tyckte jag hade pluggat på rätt grejer. Någon fråga var lite lurig, kunde tolkas på flera sätt, så man visste inte riktigt vad de var ute efter. Men det är ju bara och skriva på det man tror.
 
Kalaset hos farmor var trevligt. Som alltid äts det ju dock föt tok för mycket. Det var mat, fika med sju sorters kakor, glass med bär, och så lite tårta på det.. Skoj att det var så många där. Jag pratade en hel del med mina kusiner som ju bor lite varstans numera. Är ju inte så ofta man ses!
 
Något som däremot INTE var så lyckat med helgen var när jag kom tillbaka till lägenheten på söndag kväll. Då upptäckte jag nämligen att jag hade "råkat" stänga av frysen. Så alla grejer var typ upptinade och blöta. Så det var bara till att slänga det mesta ( allt kött i alla fall), för man vill ju inte riskera matförgiftning. Kändes hemskt att slänga nästan fulla förpackningar med kyckling, korv, bacon och allt var det var. Flera hundra kronor som gick upp i rök där!
 
 
 
 
 
 

Väntan

Ogillar att skriva prov på eftermiddagen.Jag vill ju liksom ha det överstökat så fort som möjligt, och inte gå och dra halva dagen innan. Jag tillhör dessutom kategorin som är betydligt piggare på morgonen/förmiddagen.

Tiden för dagens tenta är kl. 14.00- 19.00 -jääätterolig tid.NOT.

Har tänkt sticka ut på en liten joggingtur snart, får hoppas att det gör hjärnan pigg och alert fram till i eftermiddag.
Wish me good luck!

RSS 2.0