Läget? Jo, takk kjempebra!

Dagen har inte varit sådär väldans pluggeffektiv. Men det gör inte så mycket! Jag var nämligen på handledning idag och min norska handledare tyckte jag hade jobbat på "kjempebra" och hade det mesta under kontroll. Skönt att höra! 
 
I morgon (april!) tänkte jag dra igång med "del 2" av min uppsats, det vill säga min egna lilla undersökning. Den består dels av enkät och dels text/bildanalys (innehållsanalys). Kommer bli spännande att se vad jag får för resultat! 

Skogspicknick med sällskap

Helgen har verkligen varit väldigt bra vädermässigt. Sol, inte mycket vind och behaglig temperatur. I dag fick jag lust att ta med mig eftermiddagsfikat ut i solen. Det blev en tur ut till ett litet skogsområde i närheten, som jag faktiskt inte tidigare utforskat.  Väl där fick jag sällskap av mitt favoritdjur- ekorren!
Jag minns att när jag började sjunde klass var en skrivuppgift att man skulle skriva om vilket djur man skulle vilja va. Då valde jag just ekorre. Varför? Här ska ni få 5 anledningar: 
 
1. Ekorrar är grymt söta!
Både IRL och i filmens värld- tänk Snövit och Piff &Puff! 
 
2. Ekorrar är snabba!
Det tar inte lång tid för dem att förflytta sig, vare sig på marken eller uppe i träden.
 
3. Ekorrar är smidiga!
Tänk bara på den spänst de måste ha för att hoppa så som de gör.
 
4. Ekorrar är bra på att anpassa sig!
De är ju vanliga i våra skogar, tycks trivas nästan överallt.
 
5. Ekorrar lever i skogen!
Det är väl en härlig miljö att vara i?
 
Så vem vill inte vara en ekorre liksom?
 
Ekorren...
 
... och jag!
 
 
 

Earth Hour

Ikväll släcker du väl ljuset mellan 20.30 -21.30? Det kommer i alla fall jag göra! I Karlstad kommer det ikväll hända grejer på torget i samband med detta - Earth Hour-bakelse, musik och annat mysigt. Tänkte att jag skulle gå dit med en kompis och känna av stämningen. Det är ju kul att det uppmärksammas lokalt, samtidigt som det globalt har blivit en riktig manifestation för klimatet! :)
 
 

Favorit i repris

I eftermiddag/kväll ska jag på yoga. Japp, jag har börjat med det igen. Hoppade på fortsättningen på den kursen jag gick i höstas - fysisk inriktning. Det var av en slump faktiskt, jag såg det i tidningen att det var kursstart förra veckan, och så anmälde jag mig. Jag trodde att det bara gick en kursomgång per termin, och att den alltså skulle vara när jag var hemma/borta på min praktik. Så då reflekterade jag inte mer över att det inte blev någon mer yoga. Men nu blev det det i alla fall! 
 
Den kursen jag börjat på nu är 9 veckor lång. Perfekt att ha som nedvarvning och alternativ träning nu när det är examensarbetsskrivande och allt, tycker jag! 

Gratulationer

26 mars. Två födelsedagar! Min mamma och min polare Emma fyller år idag, grattis grattis!
 
Jag pratade nyss med mamma i telefon, sjöng bland annat en liten trudelutt. Jag fick veta att hon fått mitt grattis-kort, men trott att det var reklam från Greenpeace! Anledningen var att jag hade ett Greenpeace-märke på kuvertet och skrivit "Ms" framför mammas namn. "Så då måste det ju komma från utlandet och eftersom det saknar avsändare förutom Greenpeace-märke så måste det ju va sånt där reklamutskick därifrån", tänkte väl mamma. Men så var det alltså inte! 
 
Så tokigt och roligt det kan bli! Själv tyckte jag det var väldigt fyndigt! :) 

Uppsatsen igen..

Perfekt pluggväder - regnigt och tråkigt. Då är det hårdkörning med uppsatsen som gäller. Det känns som det går framåt i alla fall.
 
Mitt fokus är för tillfället på det här med metoder. Som vanligt är det svårt att veta vad, och hur mycket man ska skriva. Jag har i alla fall lånat hem en hel hög med metodböcker så info saknar jag då inte...
 
 
 
Som ni förstår är det mycket uppsats, uppsats, uppsats just nu. Det är ju det jag har att göra på dagarna. Inte konstigt man får det på hjärnan... I natt drömde jag till och med om det! En mardröm om opponeringen. På något sätt hade textavsnitten i hela mitt dokument kastats om eller raderats samma morgon, och jag hann inte få ordning på det. Och på opponeringen fick jag en massa kritik som jag inte kunde försvara. Nä, det var banne mig ingen trevlig dröm! När jag vaknade var det nästan så jag måste motstå impulsen att direkt kolla om uppsats-dokumentet var okej! Herregud, varthän ska detta sluta...
 
 

Enkätjobb

 
 Under förmiddagen har jag suttit och lurat på min enkät. Eftersom jag ska använda en webbenkät krävs det att man förstår sig på programmet den görs i. Vilket inte är helt lätt. Bland annat har jag haft problem med hur jag ska få frågorna som jag vill ha dem, ex. om man svarar ja på en viss fråga så visas en speciell följfråga, och om man svarar nej på frågan så visas en annan följdfråga. Men jag tror faktiskt jag har lurat ut det nu. Fick dock göra om nästan allting då jag råkade låsa frågorna på nåt vis.
 
Men inte hänga läpp för det, på´t igen bara! Nu gäller det bara att frågorna "godkänns" någorlunda av min handledare också...

Helt ute och cyklar

 Idag blev det en väldigt spontan cykeltur i staden. Jag trampade först iväg mot Norrstrand, fortsatte mot centrum och Inre hamn, kom på villovägar ute vid Lamberget, Tormestad och Sjöstad för att sen faktiskt komma tillbaks till Norrstrand. Det var kul!
 
Jag hade inget mål, fick bara lust att cykla runt lite. Jag borde göra fler sådana här cykel-rundor, om inte annat för att det är ett utmärkt sätt att upptäcka Karlstads stadsdelar på!

Vårstädning

Idag har jag haft en "fixardag" som min fader skulle kalla det. Den har bland annat innehållit ett "städanfall" som min moder skulle kalla det. Detta är resultatet: 
 
Cykeln är nytvättad.
Lägenheten är någorlunda städad.
Fönstrena är rena och fina.
Mitt målarprojekt är färdigt. (= ommålning av benen på mitt matbord, påbörjades under mitt första år här i Karlstad men sen har det liksom inte blivit av..)
Ett hemligt pysselprojekt är färdigt.
Räkningarna är betalda. 
Maten är inhandlad.
 
Nu återstår bara att tillaga pannkakor!
 

Vad blir det för mat?

 
Denna evinnerliga fråga, vad ska man ha för mat idag då? Har noll inspiration till att laga mat just nu, och inga idéer! Blä för det! Det börjar ju liksom bli hög tid att laga till något nu om jag ska få nåt käk innan "Stjärnor hos Babben". Det får väl bli något onyttigt halvfabrikat från frysen då... 
 
 
 

Å så var det dags igen...

... denna vita nederbörd, du är inte välkommen! Vill ha vår och värme!

Om att (tränings) plåga sig själv

Inom idrottande är jag faktiskt ingen tävlingsmänniska. Det är många som tror det eftersom jag tävlar i gång och "tränar mycket" (vilken jag egentligen inte gör, men det beror förstås på vad man jämför med). 
 
Idag var jag ute och sprang lite i Rudskogen. Tänkte jag skulle köra några intervaller , då det finns ett bra "mini-varv" för just detta. Det tar ca 3-4 min att springa. Eftersom det är så kort borde jag orka med minst fem stycken kan tyckas. Men icke. Jag var helt slut efter tre. I alla fall mentalt slut. Det sägs ju att när man är trött, ja då har man 50 % av kapaciten kvar. Det är något som jag aldrig lyckats begripa mig på. Hur är det ens är möjligt? 
 
Jag tror förvisso att jag har betydligt bättre resultat i mig, än de jag visar. Men för att nå dit gäller det ju som sagt att man har en tävlingsdjävul och förmågan att kunna ta ut sig (alltså kunna klara smärta och kunna blockera mentala spärrar). Något som jag saknar. Hittills i alla fall. 
 
However, den bästa träningen är den som blir av!
 
En av många gångbilder då jag ser lite lagom plågad ut.
Här i Eskilstuna på landskamp 2012, tror jag.
 

Vårvind

Sablar vad det har blåst idag! Eller i flera dagar nu faktiskt. Jag cyklade till stan en sväng och höll på att blåsa av cykeln vid Sandgrundsbron. Den är kall också, vinden. Inte att leka med. Det kan se så varmt och skönt ut i solskenet om man tittar ut genom fönstret. Men därute är det inte varmt! Nepp, än släpper jag inte pannband, scarf och fingervantar! 

Balkongbygge

Sen årsskiftet har det byggts ordentligt i mitt bostadsområde. Nästan alla lägenhetshus har fått sina balkonger renoverade. Tyvärr äger ju inte jag någon balkong, men jag har fått se resultatet inne hos min granne Anna-Lisa. Det har verkligen blivit en upprustning! Nu är det nästan klart, stackars "polackerna" som fått hålla på med detta så länge bara! 
 
 
     "Mina" lägenhetshus på avstånd.
    Mitt lägenhetshus på nära håll. Blå balkonger fick vi.
          Tvåplans-husen fick röda balkonger istället. 

Lyxkvällsmat

Jasminris, kyckling, grönsaker och egengjord jordnötssås.
Mumsfilibabba!

Handledning hit och handledning dit

Över en vecka har gått sedan uppsatsskrivandet drog i gång. Och forfarande har jag inte haft någon handledning. Ska ha det imorgon förvisso. Men det är så dumt, jag hade gärna haft det redan i måndags. Så att man liksom får klartecken "uppifrån" att man är på rätt väg. Det kan nämligen mycket väl vara så att vid första handledningen så omkullkastas allting man tidigare tänkt och gjort... Jag pratade med en klasskompis som fått göra just det. Börja om från scratch i princip. Det vill man ju inte råka ut för!
 
I brist på annat hängde jag med en vän på hennes handledning idag. Det var intressant, men man blev ju lite orolig själv när det diskuterades massa grejer man inte tänkt på. Eller som man missuppfattat fel. Min kompis blev mer förvirrad än innan hon gick dit. Det känns ju sådär..
 
Så imorgon antar jag att jag får några frågetecken utredda men att dubbelt så många kommer dyka upp efteråt. Det är klurigt det här med uppsatser alltså! 
 
 
 

En mindre produktiv dag

Denna soliga tisdag har pluggmotivationen inte varit min bästa vän. Jag har läst några vetenskapliga artiklar som inte gjort mig klokare, snarare mer förvirrad. Det är inte det att de inte är intressanta, men det står om så mycket och med många referenser. Det är svårt att orientera sig och veta vad som är relevant för just "min" studie. Och min hjärna känns trög.
 
Inte heller min kropp är min kompis för tillfället. Jag har visserligen varit ute på en härlig löptur, men annars har den inte velat samarbeta. I natt sov jag dåligt, troligen p.g.a. blåskatarr (!). Inte så trevligt. Jag googlade lite, och hittade att urinvägsinfektion är "allra vanligast hos kvinnor i 20-års-åldern" och att det "läker ofta av sig själv inom en vecka".  Jahopp. Man lär sig något nytt varje dag.. 

Mello-utvärdering

Måste ju få med lite åsikter om gårdagens final i Melodifestivalen här på bloggen.. 
 
Mello-årets:
 
... revanch. Sanna Nielsen såklart. Sjunde gången i final, och äntligen fick hon vinna. Jag brukar annars vara rätt less på gamla "schlagerrävar" som stället upp gång efter gång och inte inser att de bara blir sämre och sämre, men Sanna får utgöra undantaget. Hennes låt växte faktiskt andra gången man hörde den och hon är ju väldigt duktig.
 
... flopp. Anton Evald. Denna kaxige pojkvasker som trodde han skulle vinna lätt kom sist. Lite kul tyckte jag (skadeglädje jo jag vet), nu är han nog inte så högljudd längre!
 
... räddning. Nour och Anders. I samtliga deltävlingar var showen och deras sk. "humoristiska insatser" så dåliga så det var inte klokt. Torra och osmakliga skämt och fjanterier. Men allt är ju inte deras fel, det verkade ju som att de själva inte haft så mycket att säga till om angående manuset. Lyckligtvis avslutade de Mello-året med flaggan i topp, final-programmet gick felfritt och var faktiskt kul. Bra där!
 
... vad-var-det-du-sa? Det var ju bara för roligt när snubben som representerade Rysslands jurygrupp skulle berätta om deras poäng. Liite brytning där va.. Sa han inte "sonk" istället för "song"? Anders Janssons nederländska var ju heller inte helt lättförståelig..
 
... röstning. I år skänkte jag 20 spänn till Radiohjälpen genom att rösta på Ellen Benedictsson och Ace Wilder. Jag tyckte Ellens låt, sångröst och närvaro var så himla fin och Ace kändes ny och fräsch med sin coolhet och sitt nummer.
 
...tippning. Traditionsenligt brukar jag tippa finalisternas placeringar. Jag fick i år bara rätt på 2/10. Men jag hade nästan rätt på två till. Jag tippade rätt på Sanna i alla fall.
 
Sist men inte minst: finallåtarna jag fått på hjärnan; Undo, Busy doing nothin',Blame it on the disco och Bröder. Det kommer ta ett tag att bli fri från dem..
 
 

(Eko)logiska val i matbutiken

Jag fortsätter lite på förra inlägget tänkte jag. Som jag nämnde är utbudet av ekologiska och andra bra (miljö)varor väldigt olika där jag handlar. En del kanske undrar hur mycket ekologiskt som jag köper, som studerande och miljömupp. 
 
Jag har som mål att försöka leva som jag lär. Det lyckas naturligtvis inte alltid. Ingen är perfekt, har de ekonomiska resurserna eller tiden att vara påläst och uppdaterad. Att handla mat på ett miljövänligt sätt är en djungel. Senast idag stod jag och velade mellan en ekologisk honung från ett europeiskt land jämfört med en närproducerad från Värmland. Den gången fick priset avgöra. Det här med val är inte lätt alltså. Men jag gör så gott jag kan. 
 
Här är några produkter som jag alltid köper ekologiskt:
 
* Mjölk. Har finns egentligen ingen ursäkt att komma med. Alla har råd med ekologisk mjölk, och den finns i butiken. Är typ en -två kronor dyrare än vanlig mjölk.
 
* Naturell fil.
 
* Ägg. Jag äter inte ägg så väldans mycket, och tycker därför att när jag köper mitt 6-pack med ägg så kan de få vara ekologiska.
 
* Bananer. Ekologiskt eller Fairtrade ska det va. Alternativtet är horribelt tycker jag.
 
* Kiwi. De kiwisarna (?) som finns på Pekås är faktiskt ofta Kravmärkta, så då tar jag ju dem.
 
* Te. Föredrar ekologiskt och Fairtrade framför de konventionella Earl Grey-teerna. 
 
* Helt bovete och bovetemjöl. Från Saltå Kvarn i Gärna kommer dessa produkter som utgör basen i mina vardagsfrukostar (bovetegröt).
 
* Fryst majs, krossande tomater, en del bönor. Om jag handlar på Ica alt. Coop köper jag dessa varor eko. 
 
Som min pappa brukar säga; "Det finns alltid utrymme för förbättringar". Detta gäller såklart även det här och mig själv. T.ex är jag inte vegetarian och köper och äter alldeles för lite svenska rotfrukter. But I'm working on it!
 
Från dagens handling, då jag faktiskt besökte Ica Wallinders på Norrstrand. 
 

Mina matbutiker

Jag har möjligheten att handla min mat från tre olika butiker faktiskt. Dessa är:
 
* Pekås, på Rud. Värmländsk lågpriskedja som är typ dotterbolag till Konsum. Ligger 50 meter från där jag bor. Följaktligen min basvaru-mataffär.
+ Billigt. Nära!
- Utbudet. Det är dåligt med ekologiska varor, svenskt kött, närproducerat och "specialvaror". Men det är i alla fall inte bara billig skit a ´la Lidl och liknande. Butiken har precis strukturerats om så för tillfället  hittar jag ingenting längre! 
 
* Coop Konsum, på Kronoparken. Ligger i Kronparkens centrum, några minuter från universitetet. Här åker jag för att handla en del saker som inte finns på Pekås, som helt bovete, cannelinibönor och basilika i kruka. 
+ Bra att det ligger såpass nära skolan, kan enkelt svänga förbi med cykeln eller promerera. OK priser, fast dyrare än Pekås.
- Utbudet. Bättre än Pekås men fortfarande finns det en del jag saknar.
 
* Ica Wallinders, på Norrstrand. Ligger ca tio minuters cykling från mig. Här är jag inte så ofta, kanske om jag ska ha något speciellt eller något jag vet inte finns på Pekås eller Coop. 
+  Fin och bra affär, lätt att hitta i. Mycket bra utbud, bl.a. ekologiskt. Smidigt att jag kan utnyttja mitt Ica-kort någon gång också, på de ovanstående affärerna är det Coop Medmera som gäller.
-  Dyrt. Innebär i regel extraresa med cykel eller buss för att handla. 
 
Nu vet ni allt om mitt mathandlande här i Karlstad! ;) 
 

Sola skiner inte alltid i Karlsta'

Tråkigt väder med vind och rusk. Då får man se till att göra något roligt inomhus i stället.
 
Jag hade möjlighet att lyssna på Socialdemokraternas Stefan Löfven då han idag besökte universitetet. Men orka tänkte jag, han är ju lika grå och tråkig som vädret. Det var ju upplivad jag skulle bli!
 
Istället blev det cykeln ner till Sundsta för att simma en timme. Fett värt, särskilt eftersom jag hade halva motionsbassängen för mig själv! Att sen slappna av en stund i bastun är ju bara för gött. 
 
Jag lyxade till och med till det genom att käka en grymt god nachotallrik i cafeterian. Because I'm worth it! ;) 

Flygresandets dubbelmoral

I min C-uppsats har jag tänkt att en del ska bestå av analys av resereportage om europeiska resmål. Till många städer i Europa går det idag att resa med tåg, men detta är det ju ytterst få som gör. Istället är det lågprisflygbolagen som dominerar totalt.
 
Det jag är intresserad av är om jag kan hitta några bra resereportage där man har transporterat sig med tåg till destinationen. Hur skildras detta?  Hur beskrivs svårigheter, resan som helhet, resenärens intryck?
 
Efter bläddrande i runt 25 st Vagabond-tidningar kan jag mycket väl förstå varför folk hela tiden tar flyget till Thailand eller åker på flyg-weekendresor till Berlin. I detta kända resemagasin finns ingen som helst reflektion över flygets miljöpåverkan, andra transportsätt än flyg, det omoraliska i att det endast är planets absolut rikaste som flyger eller att flyget är oförskämt billigt. Istället finns det otaliga resereportage om Thailand och USA , tips om hur man kan få tag i den billigaste flygbiljetten m.m. Någon enstaka gång har någon skrivit en insändare eller dylikt om flygproblematiken, men får ett tämligen svävande och anklagande svar tillbaka. En gång skrevs det om att priset på flyg egentligen borde va högre, att vi borde fatta och acceptera det. Men i nästa mening är man tillbaka i de gamla gängorna och dissar att någon charterresa blivit liite dyrare. Snacka om dubbelmoral..
 
Som ni förstår har jag bestämda och "partiska" åsikter i detta fallet som miljövän. Jag skulle kunna diskutera detta ämne i evigheter men det skulle väl ingen läsa. Alternativt att jag får arga kommentarer om att jag är extrem miljömupp. Men jag menar inte att man ska förbjuda folk från att flyga, det går naturligtvis inte. Det jag har emot det är den friheten vi i väst har tagit oss när det gäller att var som helst, när som helst åka iväg utan vidare eftertanke. Det som gjorde mig mest frustrerad var chefredaktörer som skrev att han nu ska åka till Indien för tjugonione gången (!). Och att priset på biljetten ej har förändras under alla dessa år, utan snarare har blivit billigare. Det tycker jag är sjukt!

Klara, färdiga - uppsats!

So far, har jag tillbringat dagen på universitetsbiblioteket. Enligt rekommendation har jag börjat på en gång med uppsatsen. Det har nämligen sagts att dessa tio veckor jag nu har framför mig kommer gå fort. Och det är jag beredd att tro på, med tanke på praktikens sex veckor som bara rusade förbi.
 
Alltså, ingen idé att sega! Det är bara att sätta igång att i djungeln av "relevant vetenskaplig litteratur" försöka finna en egen väg. Något eget som är konkret, intressant och möjligt att undersöka. Vilket inte är det lättaste.
 
Jag har i alla fall bestämt mig att jag vill skriva om hållbar turism/hållbart resande. Miljökopplingen är förstås transportbiten (minskade utsläpp) men också livsstil (miljövänliga attityder och beteenden). Utifrån detta vill jag gärna fokusera på tågresande i Europa på något sätt. Jag har en del idéer men vet inte riktigt hur jag konkret ska gå till väga än. Det är veckans uppgift att klura på.
 
Nu orkar jag dock inte med mer litteratursökande. Det blir heller inte effektivt när man märker att man börjar läsa i cirklar och dra iväg för mycket.. Nepp, jag cyklar nog hemåt Rud och tar och tränar en sväng!

Kärt återseende

Efter två och en halv månad hemma i Sandhult är jag alltså tillbaka i Karlstad. Jag trodde det skulle kännas konstigt att gå över tröskeln till lägenheten igen. Men det känns som hemma, det också! Det är trots allt en go känsla att man har något som är ens eget. Min lilla lya. Den är faktisk ganska mysig ändå.
 
Tågresan till Karlstad gick sådär kan man väl säga. Ok till Göteborg, men väl där var Karlstadtåget 25 min försenat. Detta växte under resan till 45 min. Så min uttänkta plan att hinna med att ta en sväng om lägenheten innan jag skulle iväg till skolan höll inte. Istället fick jag konka på mina väskor ett par timmar till. 
 
Nu har jag i alla fall fått i mig lite mat och gjort mig något sånär hemmastadd. Blir inget plugg idag utan jag sätter igång direkt i morgon bitti istället. Jag funderar på att ta cykeln till skolan. Vi får väl se hur pigg jag är på det imorgon..

RSS 2.0