Från det ena hemmet till det andra

Idag har jag ett par timmars tågresande framför mig. Ska nämligen åka hem till Borås nu i helgen. Jag gillar att åka tåg, man kan sova, läsa, plugga, ja lite vad man känner för.

Jag åker dit just nu av lite olika anledningar. Exempelvis p.g.a att det är sista helgen innan turismkursen börjar, och efter det kommer jag ju ha fullt upp. Och då skulle jag inte åka hem förrän i november.

Tänker även passa på att lämna tillbaka en jacka, som min slarver till lillebror glömde när vi var iväg i Eskilstuna. Han har säkert saknat den!

Dessutom är det ju Knalletrampen! Säsongens ( för mig) sista gångtävling som är på hemmaplan, den får man ju bara inte missa.. höhö. Nä, men den kan väl ses som en lämplig höstavslutning.

Har även tänkt att passa på att besöka min kära mormor och morfar. Sen får vi se om jag hittar på något mer!

Redo för friluftsliv

Nästa vecka börjar jag en ny kurs, samtidigt som jag kommer fortsätta med distanskurserna. Denna kurs läses inom turismprogrammet och kommer handla om natur och kulturressurser, ekoturism och lite sånt. Ser fram emot den!
 
Jag har lyckas fixa nästan all kurslitteratur. Och för ovanlighetens skull fanns nästan alla böcker tillgängliga via biblioteket så jag slipper köpa en massa! Tummen upp för det!
 
Som "uppladdning" inför kursen har jag skummat igenom en bok om svensk friluftshistoria. Den fanns nämligen med som litteratur i föregående turism-kurs. Jag tyckte den verkade intressant och tänkte att den kunde ge mig lite introduktion.
 
Jag tyckte den var bra, mycket läsvärt att se hur synen och arbetet med friluftsliv har förändrats under seklet. Från början handlade det mycket om nationell identitet, militarism och fostran för att sedan övergå till att introduceras i folkhemskonceptet där tonvikten var den allmänna folkhälsan. På 60-70-talen kom miljöpedagogiken in ( ex SkogsMulle) och idag är det allt mer populärt med äventyrsidrotter och upplevelser.
 
Jag hittade också en hel del bra citat, tänkte dela med mig av ett:
 
"Vad vi reagerar mot är att levnadsstandarden har lurat oss---Om vi görs beroende av en massa beroenden förlorar vi vår frihet.Vi blir försvarslösa mot förändringar - otrygga, eftersom vi baserat vårt liv på materiella och kommersiella värden.  >>Möda är ju reaktionärt, uppförsbackan livsfientlig, ansträngningen odemokratisk- SVETT LUKTAR ILLA! << En komfort till döds? "
 
Det var lite samhällskritik ur ett friluftsperspektiv det. Uttalat för flera årtionen sedan, men ändå högaktuellt.
Träffar rätt i prick tycker jag!

Att gå till affären

Pekås heter den matvarukedja där jag handlar min proviant. Den ligger på bästa möjliga avstånd från min lägenhet - bara att korsa gatan. Mycket praktiskt!

När jag går in där är det inte helt ovanligt att jag plockar med mig mer än jag tänkt. Jag har alltid med en liten inköpslista på ett antal varor jag skall handla. Men det är lätt att det blir några fler. Jag vill nog inte säga att jag köper mycket onödigt, men fenomenet kvarstår.

Egentligen är det väl inte ett jätteproblem. Jag äter ju liksom upp "överflödet" som jag köpt förr eller senare. Men ändå, ibland funderar jag över detta beteende, varför gör jag så? Är jag ett lätt offer för extra-erbjudandena? Kanske det.

Well well, äta bör man ju..


Vänliga Värmland

Är så himla roligt med trevliga människor som kommer fram och pratar bara sådär. Det finns en hel del såna här i Värmland... :)

Igår när jag hade tränat färdigt mitt gångpass vid Sundsta kom det fram en tant till mig. Hon ställde såklart de vanliga frågorna; "Vad är det för sport?" ,"Får du inte ont i höfterna?" o.s.v men pratade också lite om sig själv. Att hon bodde precis i närheten. Att hon var hundvakt åt grannen och därför tog sig en promenad.
Hon undrade också hur gammal jag var, och sa att när hon var ung då sprang hon maraton minsann, men nu hade hon fått protester i båda knäna, så nu gick det inte att springa mer. Sen önska hon mig lycka till och tackade för pratstunden!

Det är såna små grejer som kan göra dagarna lite trevligare. Det borde man tänka på mer!


En tripp till IKEA

Helgen har präglats av ett besök på IKEA och efterföljande pyssel i lägenheten.
 
Första prioritet var att få tag i en lampskärm och en skohylla/ställ. I över ett år har jag nämligen saknat lampskärm. Har bara haft en glödlampa hängandes i taket, så jag kände liksom att det var dags nu..
Och någon form av skoförvaring var också ganska akut. Jag stod inte längre ut med alla skor som blev slängda hur som helt i min minimala hall och att det blev så himla skitigt.
 
Är därför glad att dessa gjejer nu är fixade!
Dessutom köpte jag lite tidsskriftssamlare och diverse lådor för att få lite ordning och reda.
En konstgjord krukväxt åkte också med i IKEA-kassen...
 
Bilder:
 
    
 Lampan gjorde verkligen skillnad, trots sin enkelhet.
        
 Istället för en hylla hittade jag dessa bra skoförvaringslådor!
 Slut med massa lösa papper och kollegieblock
liggandes i bokhyllan.
 
För sent kom jag på att det hade varit kul att ta "före" och "efter"-bilder.
Men det får väl bli en annan gång..
 

Koordinater och annat mojs

Har ägnat dagen åt en utdragen brottningsmatch med en GIS-inlämingsuppgift. Fastän uppgifterna kanske inte verkar varken långa eller svåra så är de jobbiga. Allt är så himla komplicerat formulerat, både i kursboken och på de internetsidor som man uppmanas besöka. Det förutsätts typ att man har koll på alla konstiga termer och sånt...
 
Men nu ger jag upp för dagen. Har jobbat på ganska bra ändå tycker jag. Jag tror att jag till slut har lyckats få i alla fall något hum om begrepp som meridiankonvergens, geoid, jordellipsoid och geodetiska koordinater.
 
Dessutom vet jag nu exakt var jag bor, med koordinater enligt referenssystemen SWEREF 99 , WGS84 och RT90. Myyycket nödvändig fakta...
 
 
 
 

Torsdagsnöje

Nyss hemkommen efter en trevlig eftermiddag/kväll med Karlskoga-Joss. Det är flera månader sedan vi sågs sist, först var det ju sommarlov och sen har det varit distansstudier för oss båda. Var därför extra kul att träffas igen och tjöta om allt och inget. Vi gick en runda i stan och käka thaiwok i köpcentret.

Och vad toppade vi kvällen med då? Jo,vad sägs om ett besök på Karlstads kommunfullmäktige-sammanträde? Det är väl sånt där man brukar ha som nöje på kvällarna -eller?

Näe, skämt åsido. Joss hade en uppgift i hennes kurs som gick ut på att skriva en artikel baserad på ett ärende i fullmäktige. Därför blev det lystring till en interpellationsdebatt ang. nedläggning av viss service i Kronoparken. Det vara allt annat än lätt att hänga med i alla politikers långa och ostrukturerade inlägg/repliker... Lite kul att se hur sånt här går till i verkligheten i alla fall!

Student for real

Känner mig nu som en riktig student som är hängiven min pluggstad. Har nämligen införskaffat en vimpel!
 
Jag såg den i skolan och kunde inte låta bli att köpa den. Passar utmärkt i lägenheten också, där jag för tillfället håller på och fixar och donar i lite nya färger och inredningsdetaljer.
Visst är den fin?


En vanlig dag

Det är väldigt annorlunda att aldrig vara i skolan längre, utan plugga allt hemma i lägenheten. Det går väl för det mesta bra, ganska praktiskt med tid för träning och sådär, men det kan bli aningen tråkigt.
            Tänkte jag kunde presentera hur en numera vanlig dag kan se ut:

06.30 Väckarklockan ringer. Går upp, gör ett morgonpass med yogaövningar, fixar för frukost.

07.00 - 07.30 Käkar frukost. Gröt, macka och juice ska det vara, och helst något lagom lättsamt att läsa till.

08.00 - 9.30 Plugg

9.30-9.45 Mellanmål

9.45- ca 11.15. Plugg

ca 11.30 Träning, ev. cykeltransport dit och hem, stretch och dusch

ca 13.15 Lunch

ev. en power nap efter lunchen, 20-25 min

14.00 -16.00 Plugg

16.00- 16.45 Fika, och halvtimmespromenad för syresättning.

17 -18 Plugg

18- 19.30 Matlagning, middag, disk

20-21.30 Sitter vid datorn, kollar på nåt på webb-tv

ca 22 Läsning i sängen

22.30 Släcker lampan

Historisk helg

Helgen i Eskilstuna blev alldeles utomordentlig. Ett stycke ny svensk gånghistoria skrevs då alla våra tre främsta herrseniorer inledde landskampen med att klara kvalgränsen till VM på 20 km ( 1,24)! Det har aldrig tidigare hänt! På samma tävling!

Detta sporrade resten av laget till att också göra bra i från sig. Och mycket riktigt slogs det blev flera personliga rekord i det fina vädret.

Själv är jag mycket nöjd med min insats, en rejäl putsning av mitt rekord på 10 km kunde jag ta med mig hem från Eskilstuna. Det räckte till och med till en bronspeng i den Nordiska landskampen! Mycket tack vare att jag under hela loppet hade draghjälp/sällskap av en lettisk tjej. Vi gick i princip jämsides hela tiden, ingen av oss ville släppa. Tyvärr förlorade jag ändå spurten på slutet, hon kom i mål 2 sek före. Men vad gör det om hundra år?

På kvällen blev det en spontan firande-utgång i Eskilstuna med stora delar av gänget. Vi var lite tidigt ute så vi fick vänta ett bra tag på att det skulle komma mer folk. Men sen var det dansgolvet som gällde! Svettigt, kul, jobbigt, varmt, trångt och lite halvt galet är några ord som beskriver kvällen. Det sämsta var dock att nån idiot spillde ut sin öl/cider/nånting på hela min rygg, vilket inte var speciellt kul.

Så nu är man sådär lite lagom seg, kroppen värker osv. Blir en lugn kväll framför svtplay och med chipspåsen i hand! Det är min planerade belöning efter två veckors tävlande. :)

 

Ett ögonblick av panik

När jag skulle logga in på min blogg så fungerade det inte. Tänkte att jag råkade skriva fel lösenord. Försökte flera gånger. Vad hade hänt? Tryckte på knappen om att få ett nytt lösenord. Då fick jag beskedet att min e-postadress inte finns registrerad. What? Jag har ju haft samma hela tiden. Tankarna skenade iväg för ett par sekunder -tänk om någon kapat sidan?

Till sist kom jag på att jag ändrade i mina kontaktuppgifter senast jag var inne, och att jag därför fått ett annat användarnamn. Puh, vilken tur!

Nåväl, lite om bion kanske? Modig var en sevärd film, väldigt mysig och fint animerad. Roligt med de skotska rösterna. Handlingen var dock ganska förutsägbar. Men den hade ett bra budskap om att alla kan välja sin egen framtid, forma sitt eget öde.

Närmast på tur nu är resa till Eskilstuna imorgon. Det är nordisk landskamp som gäller. Vi är ett ganska stort gäng som ska dit ( med gång-mått mätt), tävlingen är ju på hemmaplan. Och faktiskt ska alla tre syskonen Sandmer med!


Biokväll!

Om en stund ska jag åka iväg för att käka på stan och gå på bio med en kompis. Vi ska se den animerade Pixar-filmen "Modig" Ska bli härligt att fly verkligheten och dras bort i sagorna till det mystiska Skottland ( där handlingen utspelar sig).

Vi har valt att se den engelska versionen därför att det kom till min kännedom att ingen mindre än Amy Diamond skulle göra rösten till huvudpersonen i den svenska filmen. Och henne gillar jag inte! Därför får det bli lite skotska istället!

Hoppas ni också får en trevlig tisdagskväll!

Falskt alarm

Jag mådde inte alls bra idag på morgonen/förmiddagen. Trodde jag hade feber. Hade ont i huvudet, var jättetrött och hängig. Orkade inte göra mycket alls.

Efter lunch mådde jag lite bättre. Var och köpte en febertermometer, så jag ändå skulle få besked. Den visade 37,5. Så det var ju lugnt! Och tur var väl det, hade inte passat bra att bli sjuk nu. Läget är under kontroll!




Tuff helg

Är nu hemkommen efter helgens strapatser. Just nu är jag jättetrött, stel, har ont typ överallt och känner mig allmänt frusen. Det blir att lägga sig tidigt ikväll.
 
Väderprognoserna inför helgen visade sol och uppehåll, naturligvis blev det tvärtom. Lördagen var dock hyftsat fin och solig till en början. Men när det började dra ihop sig till tävling blev det både kyla, regn och blåst. Faktiskt till och med en hagelskur. Och detta mitt under 5km-loppet - det var fruktansvärt!
 
Trots dessa mindre bra förutsättningar gjorde flera ett bra lopp. Så även jag, vilket jag var glad över, inte långt från personbästa!
 
Idag slapp vi åtminstone regn och rusk. Dessvärre var det redigt kyligt. Ingen sensommarvärme här inte!
 
Följden blev att många åkte på/ riskerar att åka på en förkyldning efter detta. Men jag ska göra allt för att jag inte bli drabbad, eftersom det är viktig tävling igen nästa helg!
 
Trevligare var däremot nostalgitemat på lördagens kamratmåltid. Vi fick se gamla foton och utklippstexter, samt tre gamla filmer från 60 - 80-tal. Roligt att se hur det såg ut när gången var en stor sport i Sverige och vi hade många duktiga utövare. Särskilt roligt var det förstårs för de äldre som varit med länge. Vi yngre hade ju för det mesta ingen aning om vilka gångarna var o.s.v. men det var rätt skoj ändå. Dessutom bjöds vi på en läcker tacobuffé.
 
Nu tänkte jag kolla på fredagens säsongstart av Skavlan.Det får bli en lite lagom stor ansträngning så här på söndagskvällen.
 
 
 
 
 
 

Daladubbeln

I morgon bär det av en bit uppåt landet för tävling i dagarna två. På lördag är det Äppelbo som gäller, och på söndag Malungsfors. Dessa tävlingar, även kallad Daladubbeln brukar vara trevliga tillställningar. Och det hoppas vi på även i år såklart!

Det var ett par år sen jag var där sist faktiskt. Och denna gången är det lite extra speciellt för det är 50-års jubileum! Därför kommer det förhoppningsvis vara lite mer folk vilket ju bara är kul. Kort sagt ser jag fram emot helgen!

Ung och bortskämd

Nu har det omtalade programmet dragit igång med en ny säsong. Skoj, tycker jag! Programidén är kul och underhållande! Fascinerande att se på ungdomar i min egen ålder som verkligen har noll koll, de lever enbart i sin ego-värld. Men förhoppningsvis får de under resans gång lära sig ett och annat!

Snart är det dags för andra programmet, undrar vem som kommer utmärka sig ikväll?

Nyheter

Har länge gått i tankarna att jag skulle förändra bloggen på nåt sätt. Det vore fint att prova någon annan layout tyckte jag. Men dessvärre upptäckte jag att alla "fina" teman som man kan välja kräver att man betalar en viss summa per månad för att ha bloggen. Och det vet jag ju inte om jag har lust med..

Men jag tänkte i alla fall att jag kan göra om i kategorierna som jag skriver mina inlägg i. Just nu har jag ju bara en. Har funderat på dessa:
- Studenten
- Karlstadbon´
- Miljömuppen
- Hemmafixarn

Kan det va nåt tro?

RSS 2.0