Gamla tider

Tänka sig, förr i tiden ( för typ några år sen) hade man höstlov från skolan denna vecka. Och nu när man inte har det så reflekterar man knappt över det. Det är ju bara att köra på som vanligt, lov är numera en lyx.

Brorsorna där hemma är som sagt lediga nu, och idag har den ena av dem åkt till Berlin! Japp, Fredrik och pappa är nu på väg mot äventyr i Tyskland. Hoppas de får det kul, och att de kan göra sig förstådda genom sina (utomordentliga? ) tyskakunskaper! Blir kul att höra om deras strapatser när de kommer hem :)

Det närmar sig

Jag kämpar på inför tentan nu på torsdag. Ska bli så gött när den är över! Dagen därpå tar jag nämligen tåget till Borås och är hemma över helgen. För en gångs skull bra tajming med att jag skriver prov precis innan jag åker, så jag inte behöver tänka på plugg när jag väl är hemma. På lördag ska farmor ha 85-årskalas, så då blir det att träffa släkten. Flera människor man inte träffar så ofta beräknas komma, vilket ju är trevligt!

Men fram tills dess alltså.. I morgon får det bli någon slags sista ansträngning med att få ett grepp om alla hundratals lästa sidor, mängder av anteckningar och föreläsningar.

Det är inte det att kursen inte är intressant. Tvärtom är den inspirerande och lärorik. Men problemet är ju att det är så himla MYCKET. Det är friluftslivsplaneringsmodeller, turismsystemets konsekvenser, kulturarv och kulturturisms för och nackdelar, landskapskonflikter, betydelsen av lokal&regional identitet, allemansrätten och reservatsfrågor, ekoturismens framväxt o.s.v. Listan kan göras lång.
Men det är bara att göra så gott man kan, och hoppas allt känns ok på torsdag kväll!


Bara massor utav plugg

Idag har jag avverkat ett halvflummigt seminarium om landskapet som resurs. Man skulle läsa en skönlitterär bok som hade någon koppling till ett landskap. Jag läste Göran Tunströms "Berömda män som varit i Sunne", som kan summeras som en väldigt annorlunda bok. Lite skum sådär.

Annars kämpar jag på med sista boken till tentan. Den är tjock och på engelska, samt har en extremt tråkig uppbyggnad. Eftersom jag inte tyckte det var värt att slänga ut 450 spänn på att köpa den har jag lånat den som e-bok. Priset jag får betala är dock då att sitta framför datorskärmen och läsa. Inte direkt optimalt. Både fysiskt och psykiskt jobbigt faktiskt.
 
Men idag är det ju ändå fredag, och snart helg. Ska försöka koppla bort plugget och köra hårt i början av nästa vecka istället. Det låter som en bra strategi det tycker jag.
Nu börjar X-faktor, så hej svejs!

Lite blandat

Får börja med att gratulera min fina Stockholmsvännina som fyller hela 20 år idag! Stort grattis och ha det så roligt i Paris!
 
Idag pratade jag en stund med min käre farmor. Då fick jag bland annat reda på att jag har fått ett till kusinbarn! En pojke! Tyvärr hade det varit en del komplikationer efter födseln, men både mor och son ska enligt uppgift vara på bättringsvägen. Ser fram emot att träffa denna släkt-nykomling nån gång framöver!
 
Jag har upptäckt att jag måste tvätta mitt fönster. Det är så himla smutsigt på utsidan. Detta noterade jag idag eftersom jag nu ( sent omsider) fått min trasiga persienn utbytt. Så nu kan jag äntligen släppa in lite mer ljus i lägenheten, gött det.
 
Avslutningsvis måste jag bara rekommendera er alla att se den svt-sända serien "Torka aldrig tårar utan handskar". Den är byggd på bok/böcker av Jonas Gardell med samma namn. Den har fått många välförtjänta hyllningar och jag instämmer till fullo.Den skildrar en för många okänd del av vår tids historia: när hiv/aids slog till i Stockholm på 80-talet. I centrum står ett kompisgäng av homosexuella män vars liv drastiskt förändras när sjukdomen slår till. Det är en fruktansvärt hemsk men också vacker berättelse, oerhört gripande. Om man inte blir berörd av den så är man nog gjord av sten, själv lipa jag sönder typ. Men som sagt, se den!
 
 
 

Nu e de klippt!

Äntligen har det blivit av -besöket hos frissan. Har en tendens att skjuta upp sånt där. Jag är en sån typ som sällan går till frisören, men när jag väl är där så klipps det rejält, så det syns! Vad är det annars för mening liksom?

Jag var på ett annat ställe idag än förra gången jag klippte mig här i Karlstad. Frisörerna var två utländska killar. Salongen hyfsat fräsch. Servicen och stämningen, sådär. Nöjd med klippningen, njaa.. Uppklippningen blev inte likadan på båda sidor, om man är uppmärksam så är vänstersidan något längre än den högra på vissa ställen, vilket ju är lite fail. Men men, det gick väldigt fort i alla fall ( var väl därför kanske) , var färdig på typ 20 min. Så nja, stället var väl lite B. Men har man inte lust att lägga mer pengar på klippning så har man ju inte det..

Ja, jag vet, snyggaste bakgrunden också.. Not

Min cykel och jag

Du blev min en sommardag i fjol
du lyste upp min värld likt en sol

På Karlstads gator fram du dig tar
till skolan och centrum vi ofta far

Putsad och fixad från topp till tå
bättre än såhär kan du nog inte må

Det är mycket jag inte vet om dig
ja hur gammal du är kan man fråga sig
 
Fastän jag fruktar din hälsa ibland
rullar du troget vidare på trygga land
 
Få dagar har vi varit ifrån varann
de gånger har min saknad varit sann

Vad som i framtiden händer får vi se
vi fortsätter i alla fall att cykla och le!
 

Höst

 

17 oktober

Tänka sig. Om en månad fyller jag 20 år. Galet!

Jag får väl skriva några rader om exkursionen. Den var lite blandad, en del grejer var mer besöksvärda än andra om man säger så. Och man blev väldigt trött av att åka buss från det ena stället till det andra, för att mestadels sitta still på en stol och lyssna på en massa prat.

Första anhalt var Selma Lagerlöfs Mårbacka, där vi fick guidning runt i huset. Guiden var bra och man fick en bra uppfattning om denna speciella kvinna och hennes liv.

Andra stoppet var på Ski Sunne, vilket inte var nån höjdare. Den hade man kunnat skippa. Gubben som tog emot visste knappt vad han skulle prata om.

Vi åkte sedan till Borgvik, som var en bevarad gammal bruksbygd i lantmiljö med anor sedan 1700-talet nånting. Guiden var en tant med väldigt tydlig dialekt ( hon va från arvika), vilket gjorde det lite roligt att lyssna på. Vi visste inte alls vad vi skulle förvänta oss av stället, men det var ok.

Övernattade gjorde vi på Årjängs femstjärniga camping. Vi fick också en presentation av verksamheten av deras chef, som var väl förberedd och pratade bra.

På kvällen såg jag tyvärr inte Sverige-matchen, vilket ju var synd! För vilken match!

Idag har vi befunnit oss i Arvika. På morgonen besökte vi Arvika kanot och turistcenter. Där var det väldigt trevligt, vi fick sitta i ett mysigt typ militärtält och lyssna på två väldigt engagerade män som berättade om anläggningen. Den ene var fransk men hade bott i Sverige i många år, pratade bra svenska, och skojade en massa med oss. Vi blev också bjuda på grillad korv och glass!

Kring lunch fick vi lyssna från folk från Arvika kommun som pratade om turismnäringen i kommunen, olika projekt och utmaningar.

Exkursionen avslutade vi på Rackstadmuseet, ett konstmuseeum. Det var riktigt segt. Alla var rätt trötta redan innan och det blev definitivt inte bättre av att en kvinna stod och tjöta i en evighet. Hon var så himla långrandig, pratade en massa historia och berättelser om konstnärer , gled ofta iväg och börja prata om sig själv och sitt barnbarn och sin granne och gud vet vad. T.o.m. lärarna höll typ på att somna..

På tal om somna så är det nog det jag ska göra snart, måste upp tidigt i morgon för att lämna in den där förbannade cykeln innan 08.00... Blä för det!

Bad day for me- good day for you

Idag har jag varit trött, tjurig och rent av lite arg. Ingen bra dag alltså. En sån dag som allt verkar gå emot en.

Det regnade när jag cykla till skolan i morse. Typiskt!
På föreläsningen fick vi ingen paus, utan satt bara och lyssna i nästan två timmar. Gäsp!
När jag skulle cykla hem igen upptäckte jag att det var punktering på bakhjulet. Någon vid skolan som saboterat? Tog mer än dubbelt så lång tid att ta mig hem. Damn it!
Hemma hade jag ingen mat, och noll inspiration. Blä!
Huvudvärk stora delar av dagen. Aj!

Men som tur var fick jag reda på att denna dag varit betydligt bättre för en annan. Min duktige bror har nämligen klarat körkortet idag! STORT GRATTIS! Känns konstigt att vi alla blir så stora så fort...

I morgon ska jag iväg på exkursion med min turismkurs och åka runt i nordvästra Värmland. Mårbacka, Borgvik,Sunne, Årjäng och Arvika är destinationerna. Återkommer på onsdag!

Prat

Regnig dag, men vad gör det när man kan va inne och ha trevligt sällskap?

Jag har nämligen tillbringat eftermiddagen med att hälsa på hos Emelie. Hon har nyss flyttat ifrån sitt korridorsboende till en egen större lya, som jag alltså var och besökte. Blev lite smått avis på att ha ett ordentligt kök med ugn, samt utrymme att röra sig på.
Men jag ska väl inte klaga, funkar ju trots allt bra med det jag har.

Jag blev bjuden på en grymt god lunch, och sen satt vi mest och tjöta om ditt och datt medan timmarna gick. Sådant behövs emellanåt!

Som om jag inte hade pratat nog för dagen, så snackade jag även med familjen på skype senare på kvällen. Som vanligt var jag omåttligt populär, då nästan samtliga familjemedlemmar ville ha varsin pratstund med mig.

Men nu har jag inte tänkt tjata mer, dags för lite "Solsidan" + "Hellenius hörna" innan läggdags.

Att läsa är att resa

Ni kanske känner igen rubrik-frasen? Japp, det är Akademibokhandelns slogan. Jag tycker den är riktigt bra faktiskt, för jag instämmer i påståendet.

Jag är en bokmal, kan läsa det mesta. Fast oftast går det i perioder, t.ex. med svenska deckare, klassiker eller fantasy-ungdomsböcker .

Jag älskar att få sjunka ner i böckernas värld, och i sinnet resa iväg till andra tider eller platser. Att få vidgade perspektiv på saker och ting, genom att lära känna olika typer av karaktärer.

Jag går in med mottot att jag alltid kan lära mig/ta till mig något från varje bok jag läser. Och det gör jag också!

Förutom all kurslitteratur läser jag nu tredje boken i Arvtagaren-serien ( böckerna om Eragon). De är tjocka tegelstenar fyllda med teman som krig, ondska,mod, kärlek, trolldom m.m som tillsammans utgör ett storslaget äventyr. Riktigt spännande!

Nu är det dags att fixa fram lite käk på bordet. Kvällens meny är inget mindre än pannkakor! :)

Ha en trevlig fredagskväll allihopa!

Lite gymnasie-nostalgi

Dubbel-föreläsning idag. Man blir något seg på eftermiddan då, särskilt på måndagar..

Fast föreläsaren var bra, Klas heter han. Påminner grymt mycket om min gamla historieläsare ( Börje) på Bäckäng! De ser ungefär likadana ut; båda är skäggiga äldre mysgubbar som behärskar konsten att få saker att bli riktigt intressanta!

Har just insett att oktober kommer bli en väldigt intensiv månad, så om jag inte hänger på bloggen så mycket framöver så beror det på att jag har mycket att göra. Antagligen kommer det bli mindre av träning, tv-tittande, skogspromenader och annat. Men det är bara att hålla ångan uppe och ha fokus på studierna!

Veckans snackis

Ja, ni kanske har läst om det i tidningarna. Det var nyligen skottlossning i Karlstad. I mitt bostadsområde...

Det skedde tydligen i torsdags vid sjutiden på kvällen. Det var ingenting som jag märkte av ( hörde eller såg) i alla fall. Och tur var väl det..

Känns ju lite konstigt att vara i mediernas centrum på nåt vis. Jag själv hade ingen koll alls, såg nån rubrik i Metro (värmland) på fredagen, men tänkte inte på att det kunde vara en riksnyhet. Senare ringde mamma och frågade om skjutningen. Jag hajade först inte ens vad hon pratade om. Men jo, det hade stått i Borås tidning, text-TV och allt möjligt. Tydligen ska flera inblandade ha varit boråsare.

Allt är i alla fall lugnt med mig. Om det nu är någon som associerat händelsen till mig som Karlstadbo..

Effektivitet

Sitter just nu och tar igen mig framför svtplay efter en arbetsam dag. Skämmer bort mig med lite kinapuffar som jag plötsligt blev så sugen på . Farligt goda!

Dagen har varit rätt effektiv, kan ju vara jobbigt att göra det ena efter det andra, men man blir så nöjd när man till sist är färdig med allt.

Jag började i ottan, gick upp vid 7 för att gå till tvättstugan. Körde flera tvättar, och varvade det med storstädning. Var sen ute på en löprunda, handlade mat och lagade middag. Samt läste ut sista kapitlet i en av turism-böckerna.

Som sagt är det gött när det blir ordning och reda. Och man vet att nu har jag bockat av de här mindre roliga grejerna på att-göra-listan. :)

Nära-krasch-upplevelse

Lite dramatik i vardagen kan väl inte skada? Då ska ni få höra:

Vid min cykling till skolan på morgonkvisten var jag i dag grymt nära att kollidera med en annan cyklist. Det var vid en fyrvägskorsning för cykelbanor (inkl. en gångtunnel) där jag kommer från en nedförsbacke och ska rakt fram. Jag har rätt hög fart när jag ser att en cyklist kommer ut från tunneln till vänster. Han stannar snabbt i mitten av korsningen. Jag ställer mig också på bromsen men jag har nedförsbacke och blöta löv på asfalten, vilket gör att jag slirar med cykeln och nästan kör på killen. Som tur var händer inget, det är dock nästan att jag ramlar men lyckas räta upp mig i sista stund. Jag utbrister ett litet "oj", och trampar vidare till skolan som om allt var som vanligt.

Ja, se så det kan gå! Får väl se upp lite extra för den korsningen i fortsättningen kanske..

2.10.2012.

Helgen var bra, här kommer en snabb sammanfattning:

Roligast: träffa mina två Berghemskusiner under ett par timmar, + söta mormor och morfar såklart.
Tråkigast : ösregnet som präglade invigningen av årets Knalletramp.
Godast: all mat! Mormors skinkstek, lördagsmys-tacos ...
Äckligast: "Häxans" godis som Rasmus vann genom vadslagning.
Lyckat: premiärspelandet på brorsornas PS3 (FIFA-spel). Förlorade matchen men satte ett snyggt mål i krysset! ;)
Mindre lyckat: förlusten i kortspelet Plump. Är inte min grej..
 
Och så till nutiden.
Började som sagt turism-kursen idag, och det verklar bli full fart från början. Slut på chillandet! Vi har en massa böcker att läsa på bara några veckor..

Lite tråkigt att det bara är jag från miljövetenskap som läser kursen. Jag är också den enda som läser kursen som fristående kurs, alla andra går turismprogrammet. Så man blir ju en outsider tyvärr..
 
En lärdom från dagen: var inte för optimistisk när det hänger regn i luften! På morgonen regnade det men inte när jag skulle cykla till skolan vid 9.30. Jag tänkte att "det håller nog upp nu". Några minuter efter att jag åkt började det regna ganska rejält ( säkert bara för att retas). Inte hade jag några regnbyxor på mig heller så mina jeans blev dyngsura.. Inte riktigt så kul att sitta med dem i klassrummet!
 
Nu blir det lite "Ung och bortskämd" på svtplay, jag får ju se programmen efter de sänds i tv.

RSS 2.0