Blandat mojs

Har inte orkat/hunnit med att skriva här på några dagar nu. Känns som jag har mycket att göra för tillfället, fast jag är egenligen inte säker om jag har det. Fast vi har ju flera saker på G; ett grupparbete om organssystem, en artposter-uppgift samt vanliga plugget med att anteckna/renskriva föreläsningskludd och läsa kursboken. Mitt mål just nu är att försöka hinna med så mycket som möjligt innan jag åker till Borås igen näst-nästa helg.

Japp, jag ska alltså åka hem lagom till inomhus-SM och ställa upp på mina 3000 m. Har ju inte tävlat sedan SM i Kalmar i juli, så vi får väl se hur det går... Tyvärr kom ju min förkyldning ytterst olämligt. Jag kan nog sägas vara frisk från den nu, jag tränade lite gång i söndags och styrketränade idag, men det var riktigt segt. Man orkade inte alls så mycket som man ville och hoppades. Så det ser väl inte direkt bra ut inför loppet....

I lördags var jag på ett "rovdjurssymposium" som varade hela dagen. Det var ett arrangemang anordnat att Naturskyddsföreingen Värmland och Studiefrämjandet, och sponsrat av Naturvårdsverket tror jag. Jag hade inget för mig så jag tänkte varför inte!? Man ska väl alltid ta ett tillfälle i akt att lära sig något nytt, inte sant? ;) Så jag gick dit och lyssnade på flertalet duktiga föreläsare som snackade bl.a. om vargforskning, hund&varg-beteende, rovdjurssitutionen i Värmland och konflikthantering. Dagen avslutades med en paneldebatt/dialog.
Det var lite nerdy kanske, för att vara en ungdom som jag, (det var typ jag och massa mossiga gubbar som såklart var insatta i allt som sades), men jag tyckte ändå det var kul och intressant. Man måste ju veta lite om rovdjur och framförallt varg, när man nu bor i Sveriges vargrevir-tätaste län!


Kunglig födsel och up and downs

Får väl inleda med dagens nyhet: Viktorias och Daniels bebis! Det blev en liten prinsessa, det är ju för gulligt. Nu får man bara hoppas att massmedia respekterar den nyblivna familjen och inte är på dem som hökar! Det är så fruktansvärt att de knappt ska få ha något privatliv.

Nu till annat. Veckan som ( snart) gått har varit lite upp och ner. Jag lyckades bli av med snor&snörvel-delen av förkyldningen redan i måndags typ, och trodde att jag var bra igen, men så har jag då och då under veckan drabbats av förkyldningshuvudvärk och hängighet. Har därför fått skjuta upp träning ännu ett par dagar vilket är botten. Man blir ju så himla seg, stel och otränad! Och jag som skulle ladda till SM sa jag ju...

Vädergudarna har också haft svårt att bestämma sig. För bara nån vecka sen var det snö. Häromdan var det vrålhalt. I dag och i förrgår var det vår -varmt och solsken. Igår var det dystert och höst-aktigt. Så mitt humör kan nästan sägas ha svängt med vädret!

Följaktligen har humöret varit ganska bra idag, med det fina vädret. Kunde lika gärna vart mars, ja nästan april idag. Var ute på promenad i skogen och fick se en ekorre som jag stod och följde med blicken i flera minuter. Det var så vackert! Har alltid varit faschinerad av ekorrar -jag mindes att jag i sjuan när vi fick som del i uppgift att välja vilket djur vi ville vara- valde ekorre. De verkar alltid så glada och livfulla, söta och glaciösa!

Jag skulle ju såklart vilja vara ute mycket mer en sån här dag men man har ju annat att göra tyvärr. Har tillbringat nästan hela dagen inomhus, sittandes vid datan, och påbörjat reseach för ett grupparbete om organsystem. Ganska intressant faktiskt, men som sagt blir man seg när man sitter stilla så mycket...

En annan grej var att jag handlade i Coop Kronoparken häromdagen och fick ännu en obehaglig erfarenhet med mig från området. När jag skulle gå till bussen stannade en bil, och en utländsk man ville att jag skulle följa med och få skjuts av honom. Han klappade med handen på sätet för att visa. Jag kan slå vad om, är 90 % säker att det var samma man som typ prata och hängde efter mig när jag skulle på en Mink-aktivitet i Kronoparken förra året. Nä, Kronoparken ( i alla fall centrumet)-nej tack. Som boråsare kan jag inte låta bli att föra paralleller med Norrby.

Annars så har jag haft en del föreläsningar, var i skolan må -ons. Pelle skojade till det med att inleda tisdagsföreläsningen med "Kärleken är ett mirakel...." med anspelning på Ranelid såklart. Pelle snackar ju också skånska men han har inte "tungspetsR" som han sa att Ranelid hade. En annan föreläsning avslutade han med klippet från Lejonkungen med " Circle of life/ En värld full av liv"-låten. So cute!

Lite bilder från dagen:


Se kan man kan hitta för skräp/konstverk i skogen! Tyckte bilden blev cool, cykeln smälter nästan in!



Jämför ovanstående bild med denna, tagen för drygt en vecka sen:




Surprise!

Bara så ni vet. Jag är en liten luring!

I fredags överraskade jag hela familjen genom att ( för dem) helt oväntat kliva in över tröskeln på Björkvägen 6. Det var skoj!

Halv åtta på fredagsmorgonen satte jag mig alltså på tåget på Karlstad centralstation. Vid lunch var jag hemma i Sandhult!
Detta hade jag planerat, som en spontan idé, i flera veckor, och lyckats hålla mig från att avslöja mig. :)

Så det blev en liten rolig surprise tyckte jag, och jag vet i alla fall att mamma tyckte det också. Hon saknar mig visst en hel del därhemma, när hon inte längre har en kvinnlig och vettig person att prata med! För nog blir det något kaosartat ibland, med 3 manliga individer, varav en är halvt handikappad sen operationen, och de två andra som emellanåt är lata och ofokuserade fjantar! ;)  Det är liksom inte så noga med ordning&reda , matlagning m.m.

Helgen blev dock lite mindre kul än tänkt, bl.a. för att jag på fredag morgon och under hela helgen fick en brakförkyldning! Jag har snorat och snörvlat, nyst och snytit mig. Inte roligt! Idag är jag betydligt bättre - antar att det värsta är över - men är fortfarande lite "sjukdomströtthängig".

Vädret var inte heller superb. Det regna och snöa och blåste, var grått och tråkigt. Jag tyckte också det var lite jobbigt att alla tjötade hela tiden därhemma. Det blir ju såna kontraster när man numera alltid har det tyst och när man plötsligt har 4 pers som så gärna vill säga/ropa/sjunga och förmedla sina OTROLIGT viktiga budskap till omgivningen.

Hursomhelst så var det ändå trevligt att kolla på Melodifestivalen tillsammans i tv-soffan, även fast det var den sämsta ever. Den där jäkla Ranelid, han är ju bara ett stort egoistiskt och självfixerande pucko!  Nä, när han gick vidare - det var bara droppen! Alltså, han SJÖNG ju inte ens!

En annan grej jag gjorde i helgen, på tågresan tillbaks till Karlstad, var att läsa ut min bok som jag tänkte tipsa er om. Den är fortfarande rätt ny och populär tror jag. "En dag" heter den, skriven av David Nicholls. Läs den! Det var annorlunda och väldigt känslofylld. Innehöll allt från skratt, nästan gråt ( jag satt på tåget så fick ju skärpa till mig) , upprördhet, ilska, sorg och lycka!



Nu ska jag kolla på 2 ½ men , som visst ska ha dragit i gång med en ny säsong. Ha det!

Försenade kärleksförklaringar

Det var ju alla hjärtans dag igår, men hann inte skriva nåt på bloggen då. Så det får bli lite kärlek idag istället!

I fredags tror jag det var, fick jag ett superroligt brev från min skojjiga kusin. Häromdagen fick jag ännu ett brev, ett jättelångt handskrivet brev från min kära mormor. Jag blev alldeles rörd, det är så himla gullig att hon tänker på mig och sitter och skriver så mycket med sina gamla händer. Det förgyller verkligen dagen när man får såna trevligheter på Posten!

Idag har jag också tjötat några värdefulla minuter i telefon med min käre vän Carro, som fyller 20 år idag! Ett extra grattis till dig!

Jag vill bara säga att jag älskar er alla -vänner, familj, bekanta, er som tar er tid att läsa på denna bloggen - ni har en stor plats i mitt hjärta!



HELGENS...

...GÄST var ju såklart lillbrorsan som nu äntligen fick komma hit till Karlstad och se hur syrran har det! Jag gissar att han nu fått några nya tankar när han insett att jag lever mitt liv på en yta mindre än hans rum, måste diska hela tiden, och tvingas klara mig utan tv och soffa.

...HAPPENING, var självfallet "Rally Sweden"/ Svenska rallyt som ägde rum i stan här i helgen. Det märks att det är stort här, det har skyltats i Karlstad i veckor, skrivits om i tidningarna och allt möjligt. Hade faktiskt tänkt se på avslutningen och prisutdelningen på torget i går eftermiddag, Prins Carl Philip skulle va på plats vilket ju är lite coolt, men Sigge ville va kvar i lägenheten och chilla. Tråkmåns! ;)   
Vi va nere vid torget på lördan i alla fall, då de förberedde målgången m.m :



... SKRATT. Det första Fredrik gjorde när han kom in till min lägenhet på fredagskvällen, var att på något mystiskt sätt lyckas låsa in sig själv på toan. Han fick inte upp dörren och ett ögonblick av lätt panik uppstod, men sen fick vi upp den som tur var. Problemet har aldrig uppstått tidigare, jag låser ju aldrig när jag är själv liksom, så jag vette sjutton hur han gjorde. Men det var himla kul i alla fall!

...VÄDER var strålande fint. Staden gjorde skäl för sitt namn och visade upp sin bästa sida. Det gillas! Naturligvis var jag ju tvungen att visa brorsan just "Sola i Kallsta" :



... PLUGGHÄST blir Sigge. Jag vet inte vad som hade flugit i honom, han har ju sportlov nu, men han kom hit med en massa skolböcker och var typ värsta pluggpepp. Eftersom jag själv inte hade nåt nödvändigt att studera ( just nu är det inte alls mycket i skolan av nån anledning) hjälpte jag gärna till med hans engelska book-report. Vi nördade "formal english" -ord ( han läser Eng B nu) och försökte formulera hyperintelligenta meningar. Vi tog även en tur upp till skolan och jag visade runt lite, och här är han när han sitter i det STOORA biblioteket:



Japp, detta var alltså litegrann från helgen! Det finns ju alltid mycket mer att berätta om, men detta var ett axplock i alla fall. Hursomhelst så har det varit toppen, härligt och roligt att träffa min bror och tjöta lite. Koppla bort vardagen och ha lite sällskap. Så nu är batterierna laddade, och det är dags att ägna resten av dagen åt att fokusera på studentlivet igen!

PS. Till brorsan, du glömde din drickyoghurt -hehe, så den tar jag! :) DS.



Seminarium och lite sånt

Go kväll!

Ännu ett seminarium avklarades idag, och det gick betydligt bättre än dinosaurie-seminariet och var därför ganska kul. Jag var mer vaken och "på hugget". Det handlade om vår svenska super-kändis Linné, om hans vetenskapliga mångsidighet, natursyn och samtid. Eller.. det skulle handla om det i alla fall. Vi halkade dock in på en del annat, lite mer nulägesmiljöfrågor och hopp/utmaningar inför framtiden. Men det gjorde ingenting, vi hade ju filosofiske Pelle som babbla på i en halv evighet om ditt och datt...
Hursomhelst så tyckte jag att texten vi läste om vår käre Linné var intressant, den gav en helt ny bild av honom. Visste ni t.ex att han var läkare, var religiös i sin natursyn ( trodde stenhårt på att Gud skapat allting m.m. ) , var den första europé som lyckades odla bananer och att han var en stor inspirationskälla till Darwin?!



Igår var jag och några kamrater på Värmlands museum. Vi kollade på en sådääär rolig utställning om Värmlands historia. Besöket var obligatoriskt för vi ska svara på frågor om det och sen ha ett seminarium om ett par veckor. Det var ju i alla fall bra att vi fick reda på det i tid, så kunde man gå dit när man hade tid.

Lunchade ihop med flera goa tjejer idag, innan seminariet. Jag uppskattar verkligen de stunderna till att tjöta lite, för det blir inte så himla ofta. Jag tycker det är jättetråkigt, det blir liksom ingen sammanhållning i klassen när alla bara åker hem så fort en föreläsning är slut. Vi har ju oftast bara en föreläsning, 10.15 -12, ett par dagar i veckan.

Nåja, den schemalagda veckan är över, nu blir det eget plugg resten. Känns dock inte som jag har så himla mycket att plugga på? Jag ligger i fas med läsningen i boken, och Pelle ligger fortfarande lite efter med föreläsningarna tror jag.. Jaja, det finns väl alltid nåt att göra. Om inte annat finns det mat som ska lagas, golv som behöver städas och lite smått och gott! Måste ju göra i ordning lite tills brorsan min kommer på fredag!



Söndag

Jahopp, nu var det söndagskväll igen. Tiden bara rusar iväg som vanligt.

Helgen har varit solig och fin, men fruktansvärt kall! Ryktet om Rysskylan var verkligen sant, och idag snöade det till och med så nu är det vitt! Kylan hindrade dock inte mig från att träna en liten gångrunda på lördagen. Fast man fick ju ha på sig bra med kläder förstårs!

Annars har jag väl stiftat lite djupare bekantskap med min lilla härliga 689-sidiga engelska kursbok. Jag sitter med engelskapennan i högsta hugg, men många ord är såna där special-ord så de finns inte i ordlistan. Så det är lite lurigt ibland när man inte vet en bra/korrekt svensk översättning. Men annars går det helt okej, det tar dubbelt så lång tid bara... Men tror ändå att det lönar sig att ta sig tid nu och skriva anteckningar och sånt för då blir det lättare att läsa på till tentan sen, förhoppningsvis!
Det jag läser om just nu är bl.a geologi( platt-tektonik, bergarter, jordens uppkomst..) och  biologi ( fr. basic fotosyntes och näringsvävar --> fördjupning inom evolution, population-samhälls & ekosystemsekologi, m.m.) . Mycket känns igen från gymnasiet ( är just nu fördel attt ha gått natur), men det är en del nytt också såklart. Trivs med tillvaron i alla fall! :)



Angående pappa. Han skulle kommit hem i lördags men fick tydligen stanna ett tag till på sjukhuset. Det var någon blödning som uppkommit i såret. :( Låter ju sådär bra men det ska väl ordna sig!

Själv taggar jag för en ny vecka för på fredag kväll kommer brorsan hit! Så då har jag något att se fram emot :)

Lite vinterbilder från idag får ni som avslutning :








Lite uppdatering

Pappa mår helt okej har jag fått veta, och skulle få komma hem nu till helgen. Nu börjar bara den roliga rehabiliteringen!

För mig så är veckans föreläsningar och seminarium avklarade, men blir nog lite plugg ändå i helgen. Jag fick ju min bok såpass sent, och eftersom den är på engelska så går det himla segt att läsa. Underlättas dock mycket med min engelskapenna! :) Är ändå hyfsat i fas p.g.a att föreläsaren Pelle har halkat efter i tidsschemat. Han vill ha sagt så himla mycket på så kort tid, och gärna hinna med massa detaljer och utvikningar om sånt som ibland inte riktigt hör till ämnet.

Det var några av er som ville veta hur det gick på dinosaurie-seminariet. Tyvärr gick det inte alls bra, och jag var lite arg och besviken på mig själv efteråt. Jag var rätt pepp innan, hade förberett mig så där ambitiöst med en teori och argument och sånt så jag hade en del att säga. Men jag kom aldrig in i diskussionen riktigt. Man fick knappt en syl i vädret, så fort nån sagt något var det nån annan som var på direkt. Och ämnena hoppade liksom hit och dit, ingen struktur liksom, och det gillar jag inte. Jag får ju delvis skylla mig själv såklart, jag blir lite feg ibland. Är ju inte en sådan som hörs och gärna tar ordet. Men men, det kommer väl nya chanser!

För er som ändå vill höra min teori ;)  :
Dinosaurierna dog av en patogen ( smittobärande mikroorganism, typ bakterie) som angrep deras blodomlopp ( som ju är en gemensam nämnare för alla dinosaurier, de är ett mellanting mellan kall-och varmblodiga). Förslagsvis kom bakterien från en sorts växt, de flesta dinos var växtätare. Den här patogenen gjorde i alla fall att blodsystemet inte fungerade lika bra, kunde inte pumpa runt lika bra, så dinosaurierna blev sega och trötta. Det blev en gradvis utrotning i takt med att olika dinos insjuknade och försvagades.

"Bevis" . Raka spår, som man hävdar att de tyder på stress och flykt, tänkte jag att de istället kan tyda på att dinos. var trötta, svaga. De gjorde inte mer än nödvändigt, tog inga omvägar.

Dinosauriekyrkogårdar med monospecifika ben ( av en art). När de är sjuka tenderar de att hålla ihop i flock för att bättre kunna försvara sig, men dog ofta i dessa flockar.

Vad tycks?

Nepp, nu har det blivit sent, ska läsa ännu en kriminalroman med Annika Bengtzon tänkte jag. Nördar Liza Marklund nu av någon anledning. Dröm sött!

RSS 2.0