Hem ljuva hem

ÄNTLIGEN är man  hemma i Sandhult!  Kom till slut fram till Borås vid åtta på kvällen igår. Tåget va försenat en halvtimma redan från Karlstad, och strax därefter var vi 45 min efter schemat, så det såg inte ljust ut. Men på något makalöst sätt så lyckades Göteborgståget som jag åkte med till Herrljunga köra i kapp, så att jag kom i tid!

Det kändes konstigt att kliva över tröskeln på Björkvägen 6, det är ju inte här jag bor nu. Vet inte riktigt vad som numera är mitt hem, här eller i Karlstad? Hursomhelst var det roligt att se familjen igen och det blev lite kramar, fast lillen ( Rasmus) va visst förkyld så vi skippa hans. Gött var det också att det fanns mat när man kom, man behövde inte diska efteråt utan bara sätta in i maskinen, och sen kolla på TV- resten av Idol. Nice!

Just nu är det bara jag hemma, det är ju fredag och alla vanliga människor är på jobb och skola. Så vad ska man hitta på?

Gymtest 1 - checked!

Frysfacket är överfullt. Så jag offrar mig genom att i skrivandes stund käka upp glassen och hallonen.. :P

Idag har jag , trots 2 kartor, irrat runt i halva stan på cykel, tills jag slutligen nådde mitt mål - Friskis och Svettis i Karlstad. Jag hade genom min skolkalender en gratisbiljett som bara väntat på att bli använd. Så idag blev den det! Jag utforskade gymmet, och min gym- jakt är härmed inledd.

Vet inte riktigt vad jag kan säga om det, det fanns många olika maskiner som alla var fräscha och bra men många av dem var helt nya för mig. Kände mig lite lustig när jag gick runt och stirra på alla maskininstruktioner och undra hur man skulle göra samtidigt som ett gäng med biffiga killar värdsvant lyfter tunga vikter några meter ifrån mig. En sak är säker - jag saknar Björcks motionsstudio hemma i Borås! Där va det jag och tanterna i det lilla gymmet med sletna maskinerna, massagebanden och Lars som alltid fixa med det ena och det andra. Billigt också. Håller på att undersöka vilka gym som finns häromkring men alla verkar så dyra och stora. Inget för mig! Men styrketräna vill jag, kände det idag ialla fall att det va himla kul att använda mina muskler igen, som nu vilat under ett antal månader. De behöver verkligen aktiveras- och det snart! 

I morgon är det dags för första litteraturseminariet, så får väl ladda lite inför det nu med en god natts sömn!


Puh! Det gäller att va effektiv...

Denna helgen har jag vart så förbannat duktig. Så jag måste skryta lite. Äntligen har jag städat hela rummet i alla skrymslen och vrår, skrubbat badrummet och lagat en himla massa mat. Det va extrapris på nötfärs i affärn så då får man väl passa på, och därför köpte jag 1000g färs som jag stekte och stekte i en halv evighet. Men jag gjorde taco-färs av en del  och käkade gott på lördagskvällen. Himla hungrig var jag så hela 8 st mini-tortillas slank ner i magen!



Söndagen har jag mestadels ägnat åt plugg, så jag förhoppningsvis inte behöver jobba så himla mycket nu i veckan eftersom jag ska åka på torsdag. Det är ett himla planerande bara, vad ska man ha med sig, hur ska jag göra med maten, hinner jag tvätta innan och blahablaha. Men men, det blir nog kul att komma "hem" lite, eller ska jag säga bort?  För övrigt firade jag 1 månad här i Karlstad igår! Känns ganska weird, man har varit här länge men ändå inte på nåt vis. :P


Forskarfredag :D

Hej alla glada!

På torget i Karlstad hände det grejer idag. "Forskarfredag" var på besök och temat var "Värsta vädret". Man kunde gå på översvämningspromenad, bygga olika modeller i en tävling, gå på "klimatpub" samt kolla på en show. Det sistnämnda gjorde jag och det var skoj! Temat var "Klimatförändringar och översvämningar" - klart en blivande miljövetare måste gå dit! Det var en show med Kunskapsteatern som blandade humor och allvar på ett mycket bra sätt. Invigningstalaren var Stefan Holm (såklart :P ), och även en forskare från Karlstads universitet var med. Så det var en trevlig kväll! :D

Tyvärr glömde jag att ta med kameran dit, hade ju varit kul att visa er lite bilder. Ni får se några andra foton tagna idag istället, på solen som skiner över mitt vackra universitet!


Entrén





Studenternas hus. På 3:e vån tränas Kauif-passen

Redan torsdag?!

Hemskt vad tiden går fort, va det inte måndag nyss?
Nåväl.. Plugg hemma i lägenheten stod på schemat idag för ovanlighetens skull. Eller rättare sagt, att jag pluggar hemma istället för att åka till bibblan. Två kapitel om hur vi människor påverkat och förändrat hydrosfären främst under 1900-talet har jag hunnit med, samt lite annat smått och gott.

Igår var jag och tränade ett fripass på Kauif , "puls" var träningsformen. Det var bara 10 pers där så det fanns ju gott om plats i alla fall... Ganska fartfyllt och roligt var det , mycket hopp och sånt där men även lite styrkedel vilket var bra. Har dock ännu inte bestämt mig om jag ska satsa på att köpa kort där.

Har vart och tränat lite grann i kvarteret ,va ganska blåsigt så jag tog på mig min nyinköpta vet-ej-vad-jag-ska-kalla-det , som värme halsen litegrann. Letade efter en tunnare typ sjal i stan men fanns bara tjocka halsdukar överallt men så hitta jag den här, på typ baby/barnavdelningen :P Man ser ut som en präst eller nåt , men go är den:



Satt och tänkte på att det väl är gångtävlingar hemma i Borås ( Knalletrampen) i helgen? Det skulle visst komma en gångare och övernatta hos oss, och ev. skulle han få låna mitt rum. Undrar om någon städar det hemma, eller om allt bara är kvar orört och dammigt som om jag övergivit det för gott?

Blöt dag!

I dag blev jag blöt flera gånger om, fast det inte skulle regna idag. När jag cykla till bibblan för att plugga lite på morgonkvisten var det helt perfekt cykelväder. Till och med solen stack fram precis när jag börja närma mig skolan. Härligt är det också att mötas av alla andra som cyklar på morgonen, jag är så ovan att se så mycket folk som cyklar! Jag sticker dock ut från mängden genom att använda hjälm, för det gör man tydligen inte i Karlstad. De e bara jag och de allra minsta småglina som har. Men men, jag är i alla fall rädd om min värdefulla skalle!

Hursomhelst, efter att ha avverkat ett par timmar i bibblans nedre plan ( tyst plan, med flera studieceller som man kan isolera sig från omvärlden i ), skulle jag cykla hem. Och då börja det regna såklart. Inte vrålmycket men ändå. Och jag hade inga regnbyxor med mig för det skulle ju inte regna..

Slängde i princip bara av mig ryggsäcken i lägenheten, och cykla sen ner till ett badhus som jag kollat upp. Det ligger precis vid den sjön i Sundsta som ni sett bild på. ( Och nej, det är inget utomhusbad!) Var väl Ok, men inte mer. Verkar rätt slitet och gammalt, och mycket riktigt håller de på med en totalrenovering som ska va klar om 2 år eller nåt. Hela 77 längder blev det i alla fall, skulle simmat 80 men så fick jag en go kramp i hålfoten så då blev man inte så pepp på att köra de där sista..
På hemvägen börja det såklart ösregna ( denna gång hade jag dock regnbyxor), så man var himla blöt när man väl kom hem. Jobbigt det där, att inte kunna hänga sina blöta kläder nånstans! I Sandhult har vi ju hela källarn att hänga svettiga och blöta kläder på, och sätta skor på torkning. Men här får jag försöka så gott det går med att lägga tidningspapper i skorna och hänga upp kläderna lite här och var.

Ojoj, nu blev det väldigt mycket text! Hoppas ni orkar läsa i alla fall :)

Jahopp...

Nu är helgen över, och nu börjar föreläsningarna och plugget igen. Har 3 föreläsningar denna vecka, må ons och fredag, och däremellan får jag väl kämpa på med min tjocka Diamond-bok i bibblan. Tyst hav, som är den första bok vi ska ha seminarium om ( 27/7) har jag läst ut, så jag ligger nog hyfsat till. Men det är svårt att veta liksom, hur mycket man ska göra och vad.

Har ordnat en del i helgen, det är alltid gött. Äntligen är tvätten ren igen, och jag har t.o.m. strykit en del med mitt nyinköpta strykjärn + bräda. Var inte så himla grym på det, tyckte inte det blev så väldans mycket bättre? Och så tog det en hiiimla tid. Tränat har jag gjort också, och fixat tågbiljetter! För nu är det bestämt, jag åker hem på "semester" till Sandhult om två veckor. Det blir roligt!

Skojjit är att jag kommit på att jag ju kan se tv på datorn! Kollade på fredagens Skavlan i lördags med SVT Play, och även ett avsnitt från IDOL på tv4. Jag hade för mig att man inte kunde se sånt hur som helst, att man måste betala för det. Och visst, några program behövde man "premium" för, men det är ett antal dagar som det är fritt att kolla. Så nu kan jag "ta igen" lite av vad man missat på tv-och nöjesfronten! :P

Här ser ni en bild på mitt läckra stryk-set!


Nu är det slut på veckan... nu är det dags att sortera tvätt

Fredag kväll. Vad gör man? Jo, man sorterar tvätt, 60 blå här , 40 blå där. Ska ha min första tvättid imorn ( vilket verkligen är på tiden!) , var klantig nog att ta morgontiden 7-12. Jag trodde jag var smart, antog att lördagar var populära och vad man hört från folk så brukar tvättschemat fort bli fullt så det gäller att knipa en tid - jag hade ju dock inte i åtanke att de flesta i mitt hus är pensionärer, som har all tid i världen. Nåväl, har väl inget annat för mig egentligen. Är ju inte så himla roligt att ha fredagsmys med sig själv, och dessutom har jag ju ingen TV...

Fick en släng av en första hemlängtan nyss tror jag. Det va så här att en tjej i klassen som jag haft en del sällskap med och som jag lärt känna ganska bra ( Emelie heter hon) skulle åka hem nu över helgen. Och så har jag läst om 2 av mina gamla GF-kamrater som också ska eller precis träffat familjen. Så de kändes det lite som att alla helt plötsligt gjorde det, utom jag. Har också kommit på en del praktiska saker med att åka hem snart . t.ex: imorse var det fint men kyligt och det var nästan så jag ville ha på mig ett par vantar och nån typ av sjal. Men det har jag inte- de ligger hemma!

Tycker vi avslutar med lite fina bilder från soliga Karlstad!


Mitt hus omringad av den klarblå himlen


Den fina sjö som jag tränade runt igår


En till bild på den vackra sjön vid Sundsta

Kartfantasten!

Hey!

På morgonen cykla jag till skolan med shorts och sandaler, det är väl fortfarande sommar nu i mitten av september? Det tyckte jag i alla fall! :)

Idag hade vi en föreläsning med norskan Hilde, hon prata en massa om ett fenomen som heter " Dust Bowl" och som är känt som en av de värsta ekologiska katastroferna genom historien ( sandstormar, USA). Hade aldrig hört talas om det förut så det var ju lite intressant. Men det blir rätt jobbigt att lyssna på massa norsk efter ett tag...

En annan grej som hände idag var att jag upptäckte och plocka på mig ännu en skojjig karta. Nu har jag alla möjliga - cykelkarta,busskarta,vanlig stadskarta och så denna, som var en karta som tydligen är med i nån sorts tävling -    "FriskaKarlstad". Jag skummade igenom den och upptäckte att det var massa kontroller utsatta på kartan, tydligen trästolpar, som man kan leta upp och samla koder på. Värsta skoj ju! Lätt att jag ska göra det, så kan man upptäcka mer av stan samtidigt! Får se om jag kan hitta nån annan som vill hänga på .. :P   Det fanns olika svårighetsgrader på stolparna, vissa lättare än andra. Nyfiken som jag blev såg jag att det fanns 2 lätta (gröna) stolpar vid universitetet! De måste jag leta upp!


För övrigt så utforskade jag idag också en ny bra träningsrunda för löpning och gång, nämligen en gång-och cykelbana runt en sjö, som ligger knappt 10 min mot stan med cykel. Gick gång några varv där idag, och inte en enda peka eller skratta åt mig! Fast många blev nog förvånade - det finns ju inga gångare i Karlstad så vitt jag vet så de kanske aldrig har sett någon- och man kände väl en del blickar bakom ryggen. Menmen, fint var det i alla fall!

Sola skiner alltid i Karlstad :)

Tjao!

Har varit en superfin dag med sol och allt, riktigt härligt att cykla hem från skolan idag. Hoppas det varit en lika fin dag för min älskade kusin som fyller 21 år idag!

Idag har jag spenderat ett antal timmar i universitetsbiblioteket, - I love it! Det är skitstort, 4 våningar, jättemånga sittplatser, flera tysta rum och studieceller - ja här finns allt! Till en början var jag själv och satt och läste i Undergång-boken ( den tjockaste av våra böcker, över 600 sidor ) , men sen fick jag sällskap av två klasskamrater som jag hängde med ett tag. Käka även lunch och snacka lite mer med en av de fåtal killar vi har i klassen. Trevligt var det i alla fall!

Nöjd med dagens plugginsats så skulle jag cykla hem. Tog en tur om coop för att handla helt bovete och bovetemjöl som typ ingen vet vad det är :p Fanns inte på min affär - Pekås vid Rud, så då blev det en extratur med cykeln in till Kronoparken C, ej långt från skolan.

Väl hemma möttes jag av massa post på dörrmattan, ännu mer erbjudanden och "nyinflyttad"-information, bl.a. en tidning som jag ska läsa. Roligt!         
Nu ska jag avnjuta min efterrätt jag gjort till kvällen, bon apetite!


Stormigt värre!

Från och med igår får jag  Nya Värmlandstidningen gratis direkt på dörrmattan på morgonen. Det var ett av alla  inflyttningserbjudande som jag fått - klart man måste utnyttja det!

I tidningen varnade de för rester av orkanen Katia, och att det alltså kunde vi riktigt blåsigt. Efter en stunds övervägande bestämde jag mig alltså för att skippa cyklingen till skolan, och ta bussen för omväxlighetens skull! Fast det hade jag inte behövt, på morgonen och under dagen så var det egentligen inte så blåsigt. Tror dock det blivit värre nu på eftermiddan och kvällen, jag ser nu utanför mitt fönster hur träden vajar kraftigt i vinden!

Annars har det vart en lugn dag, var på skolan på morgon - lunch, en föreläsning om jordskorpan ( litosfär och pedosfär ) , kunde det mesta faktiskt. Sedan kunde man om man ville gå på 2 "provföreläsningar" av två gästföreläsare. De var säkert intressanta men jag prioriterade att åka hem och träna och laga mat i stället ( har stått och stekt hela 3 paket bacon, pust! ).

Nepp, nu blir det nog att läsa lite i "Tyst hav", en av våra böcker som vi läser som seminariebok. Den är ej så lång, ca 225 sidor, och hyfsat bra. Dock massa siffror och fakta emellanåt. Därför är det gött att läsa lite Harry Potter efter det, innan man kryper till kojs! ( Jag vet, jag är lite efter, men ändå, har lånat Fången från Azkaban och ska den som lite "chillbok" :) )

Vi ses!


Livet i Karlstad - so far...

Nu har jag ju varit i Karlstad i två veckor, och det har varit väldigt händelserikt.  Jag tänkte bara inleda denna blogg med en liten sammanfattning om tiden här hittils.

Skolan började den 29 aug, då det var mycket information och många nya ansikten. Nu känner jag igen allihopa ( nästan 40 st), men har ännu inte pratat eller kan namnen på alla. Det bästa har ju varit nollningen, som pågått dessa två veckor, då vi lekt, spelat brännboll och spökboll, gjort poängtävlingar m.m. tillsammans. Dock var det långt ifrån alla som vart med på nollningen, det var lite trist. Igår var det sista nolle-gjejen,  sittning med en annan förening på skolan, SVIK ( tydligen stadsvetare), och temat var "Switch gender". Det var riktigt skojjit att se alla vackra maskulina tjejer med sitt smink, hår och klänningar! :)  Så här vacker var jag:



Jag tillhör då MiNK, miljövetarnas förening, och har varit iklädd en numera ganska sketen vit t-shirt som vi målade på första dagen och som har fått tjänstgöra som nolleklädsel under dessa veckor. Men nu är det slut med det roliga, nu börjar allvaret! Det är lite därför jag tänkte på att skapa bloggen nu, för det är nu det riktiga studentlivet börjar! Nu är nollningen bakom oss och det är dags att ta i tu med kursböckerna på allvar, eftersom det inte blivit så himla mycket läst nu när man vart borta mer eller mindre varje kväll!

Måste också nämna att jag vart på en 3-dagars exkursion i Klarälvdalen, vi åkte längs Klarälven och de värmländska skogarna och besökte massa olika ställen. Vädret kunde vart bättre men humöret var ändå på topp och det var tre roliga dagar. T.ex har jag ätit kolbulle och strövlat omkring i en riktig gammelskog!

Jag tycker vi avslutar med lite bilder! Tjolahopp!

Välkommen till min nya blogg!

Hej! Helena heter jag och mig hittar ni numera i egen lya i Karlstad, där jag är ute på nya äventyr och pluggar miljövetenskap i staden.

 

Här hoppas jag kunna skriva lite smått om mitt nya liv som student , filosofera litegrann och skriva lite hälsningar till vänner och familj!

 

Tipset till denna blogg kommer från en kompis, vi kan kalla henne miss E, som liksom jag lämnat hålan Borås för att plugga och upptäcka nya ställen! Så jag hoppas DU kommer läsa i alla fall !

 

Eftersom bloggen är tänkt för de som redan känner mig så behövs ingen presentation. Jag säger bara hej till er alla och förklarar därmed den här bloggen invigd! :P


RSS 2.0