Tågluff Dag 18 - 19 Paris

27 juni
 
Började dagen med frukost, som på detta hostel ingick i priset. Någon vidare stadig frukost var det dock inte. Croissanter, juice, ljusa frallor med sylt/marmelad som pålägg. Frukost à la France med andra ord. Jag längtar så efter gröt och grovt bröd nu...
 
10.00 var vi på plats på Operan, där vi gick med på en walking tour. Det gick lätt att ta sig dit med metron. Transportkortet vi köpte igår gäller för alla transportsätt i stan under 3 dagar - smidigt. Touren varade i 1,5 timme och vi vandrade runt och såg operan, världens första bio, Paris dyra märkesgata, obelisk över Napoleon , "soltorget", Texasambassaden m.m. Vi vandrade igenom Tuileries trädgård (park) och avslutade turen på Place de la Concorde. Därifrån såg vi Eiffeltornet, Triumfbågen och Louvren. Guiden var denna gång en ung trevlig fransyska.
 
Jag och Johan siktade efteråt in oss på att ta oss till Triumfbågen, och gick därmed på Champs Elysée. Den gatan är verkligen lång! Full med olika affärer och restauranger, de flesta av dem dyra. Vi spande in Disney-affären där alla kids var helt lyriska. Slutligen närmade vi oss Triumfbågen. Kruxet var nu bara att ta sig dit. Den ligger nämligen i mitten av en stor rondell, och man kan som fotgängare inte gå över. Istället fanns nånstans trappor/tunnel under jord. Efter lite letande fann vi till slut ingången.
 
Vi gjorde även en till walking tour denna soliga dag. Kl. 15.00 befann vi oss vid Notre Dame. Vi kom dit lite tidigt och väntade vid en staty framför. När vi satt där helt osklydiga och väntade så lyckades vi bli träffade av fågelskit - det var mindre roligt. Guidturen var också mindre rolig än den förra - det blev väldigt mycket fokus på de arkitektiska och de religionshistoriska detaljerna på Notre Dame. Men det var stundtals intressant. Guiden var även nu en ung tjej, var väl duktig och så men jag tyckte vissa partier lät lite väl inövat/på autopilot. Efter turen köade vi en stund för att komma in i själva Notre Dame. Den var fin men ej som Sacre Coeur!
 
På kvällen åt vi på ett av Loney Planet rekommenderat ställe, där de hade fett goda och coola hamburgare! 
 
Jag framför Triumbågen.
Le Champs Elysées.
En del av Notre Dame (inuti). 
 
28 juni
 
Äntligen har jag varit uppe i Eiffeltornet! Det var awesome! Dock rätt kallt, det regnade ej just då (vilket det gjorde resten av dan) men det blåste och var molnigt. Vi fick köa 1-1,5 timme för att ta oss till toppen (eg. högsta punkt man som besökare kan komma, 280 m av 324 m). En magnifik utsikt hade man där uppe, stadens symmetri blev väldigt tydlig. 
 
Vi gjorde även ett återbesök till Triumfbågen idag. Vi trodde nämligen igår att vi var tvungna att betala en massa för att komma in, och lät det därför vara så länge. Men igår kväll gjorde vi en otrolig upptäckt som var att Triumfbågen, Louvren och många andra museer och monument är gratis för europeiska medborgare under 25! Så vi gick till Triumfbågen trots det ihärdiga regnet och blåsten. Gick in gratis och begrundade namnen på de stupade soldaterna såväl som den livliga trafiken nedanför. Köpte med oss lite souvenirer också.
 
Eftersom vädret på eftermiddagen blev riktigt ruggigt - det ösregnade faktiskt ett tag - gick vi in på ett café och värmde oss. Jag beställde såklart på franska, en varm choklad och en utsökt chokladkaka blev det. Vi har också ätit crêpes idag - mycket gott! 
La Tour Eiffel. Ser ej så stor ut på avstånd men..
Högst uppe i Eiffeltornet. Johan blev längste man i tornet då han nådde över 281 m.
Titta inte ner, titta inte ner... På första plan fanns det glasgolv för de med is i magen.
Vadå följa trafikregler i rondell - varför det? Bara att tuta och köra!?
Beaucoup de chocolat - c´est vraiment bon!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0